AMERIKANAC KRENUO ZA KINU, ZAVRŠIO U RUSIJI: Kad je shvatio gde je, odmah zatražio azil! Svejedno ga uhapsili...
Foto: Profimedia

PREDOMISLIO SE

AMERIKANAC KRENUO ZA KINU, ZAVRŠIO U RUSIJI: Kad je shvatio gde je, odmah zatražio azil! Svejedno ga uhapsili...

Planeta -

Američki državljanin koji je brodićem ušao na teritoriju Rusije na Čukotki, uhapšen je i odveden u bolnicu u Anadiru, glavnom gradu te ruske pokrajine za dalekom istoku, na zdravstvenu proveru, a o slučaju je odmah obavešten Generalni konzulat SAD u Vladivostoku.

"U toku smo događaja. Sarađujemo sa lokalnim vlastima i pružamo konzulske usluge", rekli su u konzulatu.

Mediji su ranije saopštili da je jednog američkog državljanina, koji je navodno zatražio politički azil u Rusiji i čiji identitet nije saopšten, pritvorila policija u mestu Lavrentija na Čukotki. Ruski mediji su javili da je Amerikanac u vreme dok je pecao na obali Aljaske odlučio da otplovi do Kine, ali se izgubio i konačno stigao na Čukotku.

On je obalskoj straži rekao da želi politički azil u Rusiji i pokazao svoju vozačku dozvolu kao potvrdu svog identiteta, a neko je javio i da je reč o metalno poremećenoj osobi.

"On (američki državljanin) je pokupljen u brodu, bio je iscrpljen i prvo je poslat u Lavrentiju (selo) i potom u Andrij. Sada ga ispituju i nije tražio političi azil", oglasio se neimenovani izvor za Tass.

Američki generalni konzulat u Vladivostoku pružiće mu konzularnu pomoć, saopštila je pres služba Konzulata.

Regionalna uprava Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbili su da komentarišu ovaj incident.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track