ONI SE SUPROTSTAVLJAJU I KINI I AMERICI: Azijski savez ne želi da dozvoli Hladni rat u regionu
Foto: AP/Yong Teck Lim

imaju plan

ONI SE SUPROTSTAVLJAJU I KINI I AMERICI: Azijski savez ne želi da dozvoli Hladni rat u regionu

Planeta -

Asocijacija nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) neće dozvoliti da se među zemljama tog regiona rasplamsa Hladni rat, izjavio je ministar inostranih poslova Singapura Vivan Balakrišnan.

Odgovarajući na pitanje novinara o porastu vojnog prisustva supersila, pre svega SAD i Kine, ali i ukupno u azijsko-pacifičkom regionu, Balakrišnan je istakao da će ASEAN uložiti sve napore kako do novog Hladnog rata nikada ne dođe.

"Vaše pitanje podrazumeva sledeće: ’Da li postoji mogućnost da se vratimo u pređašnje stanje Hladnog rata i svi da postanemo proksi-države umešane u diplomatsku i stratešku konfrontaciju super sila?‘. Naš odgovor je da tako nešto nikada nećemo dozvoliti. Imamo plan i po tom pitanju smo jednoglasni", rekao je Balakrišnan.

Singapurski ministar je podsetio da sve tri supersile igraju važnu ulogu u azijsko-pacifičkom regionu — SAD, Kina i Rusija, te da su sve te zemlje partneri ASEAN-a i povezane su tesnim trgovinsko-ekonomskim vezama.

"Suština ASEAN-a je u saradnji i integraciji. Mi verujemo u slobodnu trgovinu, potrebne su nam infrastrukturne investicije i saradnja. To je region u kojem živi 600 miliona ljudi", naglasio je.

Balakrišnan je dodao i da Jugoistočna Azija predstavlja veoma povoljno mesto za strane investitore, gde je samo Amerika investirala 630 milijardi dolara, dok je Kina najkrupniji trgovinski partner.

ASEAN je regionalna međuvladina organizacija koja ujedinjuje deset zemalja Jugoistočne Azije. Rusija od devedesetih godina razvija saradnju u dijalogu sa ASEAN-om, učestvujući na samitima organizacije. Na regionalnom forumu ASEAN-a učestvuje 27 država, uključujući i Rusiju i Sjedinjene Američke Države.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP/Yong Teck Lim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track