Najnovije vesti

TRAMP ODOBRIO POMOĆ IZ FEDERALNOG BUDŽETA ŽRTVAMA POŽARA: U Kaliforniji se desila velika katastrofa
Foto: Reuters / Carlos Barria

bela kuća objavila

TRAMP ODOBRIO POMOĆ IZ FEDERALNOG BUDŽETA ŽRTVAMA POŽARA: U Kaliforniji se desila velika katastrofa

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je požare u Kaliforniji "velikom katastrofom" i naredio da se iz federalnog budžeta izdvoje sredstva za sanaciju područja koja su uništili požari, saopštila je danas Bela kuća.

Bela kuća saopštila je da će federalna sredstva biti raspodeljena državnim i lokalnim samoupravama u cilju oporavka od ogromnih požara koji su počeli 23. jula.

 

Veliki požari u Kalifornijii odneli su i sedmi život, saopštili su danas zvaničnici.

 

Poslednja žrtva požara je radnik elektrodistribucije, dodajući da za sada nisu poznati detalji.

Još nekoliko hiljada stanovnika planinskih predela evakuisano je zbog najvećih šumskih požara na severu Kalifornije, dok se umorni vatrogasci hvataju u koštac sa udarima vetra koji im otežavaju rad.

 

Požar u kompleksu Mendosino u petak je dodatno dobio na razmerama, uništivši 62.000 hektara, što je oko polovina Los Anđelsa, primoravši oko 16.000 stanovnika da beže pred vatrenom stihijom, koja je progutala 88 građevinskih objekata 150 kilometara severno od San Francuska, saopštilo je Ministarstvo za šumarstvo i zaštitu od požara.

 

Obim ovog požara veći je čak od razmera požara Ker, koji besni 160 kilometara prema severoistoku.

"Ovi požari su jednostavno nepredvidivi i izuzetno opasni. Oni ubijaju, to su ubice. Prolaze kroz vas, oko vas su, iznad vas su", kaže zamenik šefa kalifornijske vatrogasne službe Skot Meklin.

 

U Kaliforniji se protiv požara bore vatrogasci iz 16 američkih država, a četiri vatrogasca su u toj borbi izgubila život.

 

Nacionalna meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za sever Kalifornije na opasne vremenske uslove do večeras, saopštivši da kroz taj region prolazi niz suvih sistema niskog vazdušnog pritiska s veoma snažnim vetrovima, koji bi male požare ili čak samo varnice mogli da pretvore u buktinje.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Reuters/Carlos Barria

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...