TRENUTAK KAD JE CELA ZEMLJA STALA: Ovako je Japan odao počast žrtvama nuklearnog napada na Hirošimu (VIDEO, FOTO)
Foto: EPA, AP

TUŽNA CEREMONIJA

TRENUTAK KAD JE CELA ZEMLJA STALA: Ovako je Japan odao počast žrtvama nuklearnog napada na Hirošimu (VIDEO, FOTO)

Planeta -

TOKIO - Hirošima danas obeležava 73 godine od američkog atomskog bombardovanja tužnom ceremonijom u znak sećanja na žrtve, a japanske vlasti su pozvale na eliminisanje nuklearnog oružja u trenutku kada se ta zemlja nada denuklearizaciji Severne Koreje.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui opisao je, u svom obraćanju povodom godišnjice, paklene prizore koje je snažna eksplozija ostavila iza sebe na današnji dan 1945. godine, kao i agoniju kroz koju su žrtve prošle.

foto: EPA

On je, govoreći u Memorijalnom parku mira, izrazio zabrinutost zbog pooštravanja egocentričnih politika u svetu i upozorio na nuklearno zastrašivanje kao pretnju po globalnu bezbednost.

foto: EPA

Macui je pozvao svetske lidere da nepokolebljivo rade na eliminisanju nuklearnog oružja iz sveta.

"Neke zemlje otvoreno proklamuju nacionalizam i modernizovanje svojih nuklearnih arsenala, obnavljajući tenzije koje su ublažene završetkom Hladnog rata", rekao je Macui, na precizirajući na koje zemlje misli.

foto: EPA

Ceremoniji je prisustvovao i premijer Šinzo Abe, koji je upozorio da se razilaženja između nuklearnih i nenuklearnih zemalja proširuju, ali je obećao da će učiniti više kako bi premostio taj jaz.

foto: AP

Da bi obe strane sarađivale, važno je da svi shvate "realnost tragedije nuklearnih napada", poručio je Abe, ponovivši obećanje Japana da će održati svoje pacifističke i nenuklearne principe.

foto: EPA

U napadu SAD na Hirošimu ubijeno je 140.000 ljudi, a u bombardovanju Nagasakija tri dana kasnije više od 70.000, što je dovelo do predaje Japana i okončanja Drugog svetskog rata.

foto: AP

Japanska agencija Kjodo navodi da je jutros održan minut ćutanja u Memorijalnom parku mira u Hirošimi, tačno u 08.15 sati - kada je američki bombarder ispustio atomsku bombu "Mali dečak" iznad tog grada, 6. avgusta 1945. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja