PANIKA NA FLORIDI: Najezda opasnih guštera na jugu Amerike!
Foto: Foto: Profimedia

ŠOKANTNO

PANIKA NA FLORIDI: Najezda opasnih guštera na jugu Amerike!

Planeta -

Svaštojedi vrste tegu neočekivanom brzinom se širi Floridom, a hrane se jajima aligatora i ptica, kao i pticama, insektima i voćem.

Grupa južnoameričkih guštera tegu neočekivanom brzinom se razmnožava i širi južnim delovima SAD, pokazala su najnovija istraživanja naučnika.

Ovi gmizavci trenutno imaju dve ogromne kolonije na Floridi, a šire se i ka Južnoj i Severnoj Karolini i Teksasu.

Alavi predatori

"To su alavi predatori koji mogu da žive u svim uslovima, ali smo iznenađeni invazijom iako ne možemo da znamo šta će se sad dogoditi i koliko će intenzivna ta najezda biti dok ne bude prekasno", kaže Li Ficdžerald, profesor Univerziteta A&M u Teksasu i koautor istraživanja.

On kaže da će najšire razmere najezde biti vidljive tek za nekoliko godina. Kako navodi, kolonije su nastale tako što su ljudi uvozili gmizavce iz Južne Amerike, gde naseljavaju područje istočno od Anda, a onda ih izbacivali iz kuće. Oni su se brzo snašli na novom području, gde nemaju mnogo prirodnih neprijatelja.

Šta sve jedu

Gušteri tegu rastu do dužine od oko 1,2 metra, imaju jake vilice i rep koji koriste kao oružje. Svaštojedi su i predatori, a na Floridi se hrane jajima američkih aligatora i ptica koje se gnezde na zemlji. Osim toga, hrane se i insektima, voćem i pticama.

Zbog najezde, lovcima na Floridi je dozvoljeno da ubijaju tegu guštere bez dozvole.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja