ONI KROJE SUBDINU ČOVEČANSTVA, A EVO ZA ŠTA SU SE ŠKOLOVALI: Među svetskim liderima ima pravnika, ekonomista i politikologa, ali i onih sa SREDNJOM ŠKOLOM
Foto: AP

VODE DRŽAVNE POLITIKE

ONI KROJE SUBDINU ČOVEČANSTVA, A EVO ZA ŠTA SU SE ŠKOLOVALI: Među svetskim liderima ima pravnika, ekonomista i politikologa, ali i onih sa SREDNJOM ŠKOLOM

Planeta -

Kada je reč o izuzetno zahtevnom poslu vođenja države, univerzitetsko obrazovanje budućim liderima može biti od velike pomoći. Većina svetskih predsednika i premijera ima neku vrstu višeg obrazovanja, tačnije njih 83 odsto, ali se oblasti u kojima su stekli obrazovanje znatno razlikuju.

Neki lideri, kao što je švajcarski predsednik Alen Berse, studirali su političke nauke ili pravo, ali ima i onih koji se uspešno održavaju na političkom nebu, iako obrazovanje koje su stekli nema mnogo zajedničkog sa politikom, a ponekad čak i ništa zajedničko. Dobar primer ovih drugih je predsednik Paragvaja, Horasio Kartes, koji je završio avio-mehaniku u Sjedinjenim Državama.

Deluje da Evropa prednjači u broju predsednika, odnosno premijera, koji su stekli diplome studirajući političke nauke.

Osim već pomenutog predsednika Švajcarske, diplomu političkih nauka imaju i predsednici Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Portugala i Malte, ali i premijerka Norveške. Predsednik Mađarske Janoš Ader završio je i prava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je prava, a istom diplomom mogu se pohvaliti i predsednici Italije, Grčke, Poljske, Finske i Kipra, kao i premijeri Danske, Belgije i Luksemburga.

Za nemačku kancelarku Angelu Merkel, može se reći da je zaista bila vredan student. Ona se prvo školovala na Univerzitetu Karl Marks u Lajpcigu, gde je studirala fiziku od 1973. do 1978. godine, a 1986. nagrađena je doktoratom za svoju tezu o kvantnoj hemiji. Donekle je svakako razume predsednik Rumunije, koji takođe ima diplomu iz fizike.

Francuski predsednik Emanuel Makron studirao je filozofiju, posle čega je stekao master diplomu iz javne administracije na Pariskom institutu političkih nauka.

Među evropskim liderima ima dosta ekonomista, ali i onih koji su završili medicinu - premijer Irske, geografiju - britanska premijerka, istoriju - predsednik Islanda, Vojnu akademiju - predsednik Bugarske, ali i slikarstvo - premijer Albanije.

Svakako najzanimljiviji po stečenom obrazovanju je premijer Švedske Stefan Loven, koji je posle završene vojne obuke u švedkom vazduhoplovstvu, postao najpre zavarivač, a potom i prvi predsednik sindikata koji je zastupao više od 300.000 radnika.

Među liderima Severne Amerike, samo jedan predsednik završio je političke nauke i to je novoizabrani predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador koji na tu funkciju stupa 1. decembra. Dosadašnji predsednik te zemlje Enrike Penja Nijeto može se pohvaliti diplomama prava i poslovne administracije.

Američki predsednik Donald Tramp završio je ekonomiju na Univerzitetu Pensilvanija.

Predsednici Argentine i Perua završili su građevinarstvo, dok je njihov kolega iz Urugvaja diplomu stekao na Medicinskom fakultetu.

Svakako najzanimljiviji južnoamerički lider jeste predsednik Paragvaja, Horasio Kartes, koji je završio avio-mehaniku u Sjedinjenim Državama, ali ništa manje nisu zanimljiio ni predsednici Venecuele i Bolivije, koji su završili samo srednju školu.

U skladu sa veličinom, ali i različitošću kultura koje se nalaze na azijskom kontinentu, raznovrsnost vlada i među oblastima u kojima su se školovali državnici tamošnjih zemalja.

Kako se čini, najviše ima onih koji su se školovali u vojsci. Diplomom vojnog obrazovanja mogu se pohvaliti predsednici Severne Koreje, Laosa i Libana, ali i premijeri Tajlanda, Omana i Katara.

Ruski predsednik Vladimir Putin završio je prava na Lenjingradskom državnom univerzitetu, a istom diplomom mogu da se pohvale i njegove kolege iz Južne Koreje i Filipina.

Političke nauke završili su predsednici Vijetnama i Šri Lanke, ali i premijeri Indije i Japana.

Iako bi možda mnogi pomislili da među liderima afričkih zemalja nema školovanih politikologa, to nije tačno. Političke nauke završili su predsednici Namibije, Ugande, Kenije, Solmalije i Sijera Leonea.

Veliki broj lidera dolazi iz vojske, u kojoj su stekli visoko obrazovanje.

Među onim koji se mogu izdvojiti po svom obrazovanju, svakako je predsednik Tanzanije, koji je stekao doktorsku diplomu iz hemije.

Osim njega, ističu se i predsednici Senegala i Nigera koji su završili geologiju i rudarstvo, kao i premijer Libije koji je završio arhitekturu.

Kada je reč o najmanjem kontinentu, među tamošnjim liderima ima pravnika, ekonomista, politikologa, računovođa, teologa, kao i istoričara.

Političke nauke završio je premijer Solomonskih ostrva, dok je njegov kolega iz Australije završio prava.

Kurir.rs/SavingSpot

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja