Najnovije vesti

ZOVU GA INDIJSKI TRAMP: Počeo je sa jogom, ali je do pravog bogatstva došao na JEZIV NAČIN (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

Guru

ZOVU GA INDIJSKI TRAMP: Počeo je sa jogom, ali je do pravog bogatstva došao na JEZIV NAČIN (VIDEO)

Planeta

Poslovno carstvo masovnih joga kampova, TV-mreža, proizvodnja i prodaja lekova i robe široke potrošnje... sve je to vlasništvo Babi Ramdeva.

On je ikona hindu desnice u Indiji, a bio je jedan od ključnih razloga zašto je Narendra Modi na izborima 2014. pobedio sa svojom desničarskom strankom BJP i postao premijer.

Ramdev ga je javno zvao "bliskim prijateljem". Danas premijer na sve strane hvali ajurvedske proizvode, koji slučajno imaju veze sa Ramdevom. Mesec dana uoči nadmoćne pobede BJP-a, Ramdeva je njegova kompanija Patandžali Ajurved snimila kako sa nekoliko budućih ministara potpisuje dokumenta koja ih obavezuju na niz nacionalističkih reformi vlade, sudova, kulturnih institucija i obrazovanja u smeru hinduističkog nacionalizma.

Ramdev je definitivno uticao na glasače svojom pojavom "svetog čoveka". Ali, Ramdev je mnogo više od toga. On je glasnik srednje klase u usponu u Indiji, koja se zamorila od nasleđa Džavaharlala Nehrua, prvog premijera samostalne Indije, i njegove socijalističke, racionalističke Kongresne stranke.

Ramdev zagovara borbu protiv korupcije, indijski ekonomski nacionalizam protiv stranih kompanija koje optužuje da su "neokolonijalne". On je za nekoliko godina radikalizovao hinduistički nacionalizam, tako da je često neprijateljski nastrojen prema muslimanima u Indiji.

Ramdeva često tretiraju kao indijsku verziju Donalda Trampa. I on je milijarder, i on je svako malo na TV-u u emisijama, i njegova je "istina" vrlo elastična, svoje proizvode na sve strane reklamira kao povezane sa hinduističkim nacionalizmom.

Njegov dan počinje u 4 ujutro kad u velikoj dvorani stotinama sledbenika i pred kamerama počinje da predaje jogu od 4 do 8, a onda opet od 17 do 19.30. Ostalo vreme nadgleda fondaciju Patanđali i povezane ustanove.

Ono po čemu je Ramdev ipak poseban, jeste da je on prvi "božji čovek" koji se nije obogatio na donacijama bogatih sledbenika, nego je izgradio svoje poslovno carstvo. Patanđali sada vredi 1,6 milijardi dolara, a Indija je puna postera sa njegovim likom.

Ipak radnicima u njegovoj firmi ne cvetaju ruže, plaćeni su manje od proseka u toj industrij,i a traženje povišice je greh.

On je svoju firmu osnovao 1995, sa 30 godina , ali je slavu stekao posle pokolja muslimana u Gzdžaratu 2002. godine. Naime, posle požara u vozu koji je prevozio hinduističke hodočasnike, neko je optužio muslimane pa su usledili krvavi nemiri gde je 1.000 muslimana ubijeno.

Vladajuća BJP forsira hinduističko versko obrazovanje i tu im lik poput Ramdeva koristi.

Ramdev je rođen 1965. u siromašnoj porodici poljoprivrednika u centralnoj Indiji. Kao mali je radio po poljima i patio od mnogih bolesti. Jednom prilikom pao je i zaradio ožiljak na čelu koji nosi i danas. Sa tri ili četiri godine upao je u jezero i umalo se udavio. Potom je oboleo i ostao paralizovan, navodno se izliečio kasnije vežbanjem joge iz neke knjige kako bi ojačao telo.

Prva kriza njegovog biznisa bila je 2005. Četvrtina radnika se pobunila da su premalo plaćeni. Krenuli su u štrajk i Ramdev i njegov direktor Ašarija Balkrišna su podelili otkaze. Ali, oni su sa sobom poneli uzorke tih "lekova" i tvrdili da tu ima smrvljenih delova ljudske lobanje. DNK analizom pokazalo se da tu stvarno ima i ljudskih i životinjskih ostataka. Ramdev je tvrdio da su uzorci lažirani. Naknadni DNK testovi nisu pokazali ništa problematično. Od tada su ga štitili sledbenici i BJP.

Kad bi se nešto dogodilo Ramdevu, sve bi se raspalo za jedan dan. A ne bi to bilo prvi put jer je u proteklih 20 godina najmanje pet gurua završilo u zatvoru zbog nezakonitog bogaćenja, kriminala, prevara, silovanja, čak i tipovi koji su važili kao "glasnici Boga", koji su imali desetine milione sledbenika širom sveta.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: YT sccreenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...