FEJSBUK JE KRENUO U OZBILJAN OBRAČUN! A evo ko je META i šta će biti zabranjeno!
Foto: EPA/BRIAN BLANCO

RAT!

FEJSBUK JE KRENUO U OZBILJAN OBRAČUN! A evo ko je META i šta će biti zabranjeno!

Planeta -

Društvene mreže su krenule u otvoreni rat protiv teorija zavere i širenja lažnih vesti, a prvi na udaru našao se Aleks Džons, čuveni radio-voditelj, čijih je pet emisija i sajtova skinuto i ukinuto, i to zbog govora mržnje.

U rat su se uključili Fejsbuk, najveća svetska društvena mreža, Pinterest, Spotifaj, kao i Epl i Jutjub, najpopularniji sajt za objavljivanje video-zapisa.

Kontroverzni stavovi

Među Džounsovim ukinutim emisijama nalazi se njegova najpoznatija "The Alex Jones Show", kao i video-zapisi sa sajta InfoWars. Gugl je otišao toliko daleko da je uklonio ceo njegov kanal sa svoje platforme. Fejsbuk je uklonio četiri stranice povezane sa Džounsom na kojima je on objavljivao svoje kontroverzne stavove, kao i video-snimke.

LIČNA KARTA Aleks Džouns Rođen: 11. februar 1974. Mesto: Dalas, SAD Bračno stanje: razveden Deca: troje

Mladost

Aleksov otac je bio zubar, a majka domaćica. Njegovi preci su

poreklom iz Nemačke, Velsa i Engleske.

Početak

Još u mladosti je čitao knjige poput "Novog svetskog poretka". Napustio je koledž u Ostinu i počeo da radi kao voditelj na jednoj kablovskoj televiziji.

Od kuće

Napušta televiziju i prelazi na radio. Ubrzo dobija otkaz zbog stavova i počinje da prenosi svoje emisije od kuće preko interneta.

Zanimljivost

U decembru 2015. njegov gost je bio Donald Tramp, tada predsednički kandidat. Dan posle izbora Tramp je zvao Džounsa da mu zahvali na pomoći u kampanji.

"Odluku smo doneli posle prijema brojnih žalbi zbog neprimerenog sadržaja koji je objavljivan na ovim nalozima. Na njima je glorifikovano nasilje i korišćen je neprimeren rečnik prema transrodnim osobama, muslimanima i imigrantima, što se kosi s našom politikom prema govoru mržnje", navodi se u saopštenju Fejsbuka.

Iz Epla su poručili da žele da promovišu sigurno okruženje za sve svoje korisnike. Jutjub je ukinuo kanal Aleks Džouns, koji je pratilo 2,4 miliona ljudi. Njegov sajt InfoWars ima 10 miliona posetilaca mesečno, što je više nego neki ugledni mediji poput Ekonomista ili Njuzvika.

Tužba za klevetu

Aleks Džouns se proslavio promovišući najraznovrsnije teorije zavere, među kojima su najpoznatije one da iza napada na Ameriku 11. septembra 2001. stoji vlada u Vašingtonu, kao i da je masakr u osnovnoj školi Sendi Huk u Konektikatu (SAD) zapravo prevara. Roditelji ubijene dece tužili su Džounsa za klevetu zbog tih stavova. Pre tri godine objavio je i tvrdnju da je Rusija započela okupaciju Amerike i da su se vojnici pod komandom Kremlja iskrcali na Aljasku i preuzeli je.

S druge strane, često je kritikovao unutrašnju i spoljnu politiku američke administracije i mnoge njegove oputžbe pokazale su se kao istinite. Aktivno je podržao Donalda Trampa i jedini put ga je kritikovao kad je šef Bele kuće bombardovao Siriju.

TEORIJE ZAVERE U KOJE DŽOUNS VERUJE

Iza bombaškog napada u Oklahomi 1995. stoji savezna vlada

Iza napada 11. septembra 2001. stoji Džordž Buš

Iza masakra u osnovnoj školi Sendi Huk stoji savezna vlada

Nad belcima se vrši genocid promocijom abortusa i imigracije

Rusija je započela okupaciju Amerike, i to iskrcavanjem na Aljasku

Kurir.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja