SVE VIŠE UČESNIKA U TRCI ZA KOSMOS: Još jedna zemlja pravi svemirsku agenciju
Foto: AP

SVEMIRSKE AMBICIJE

SVE VIŠE UČESNIKA U TRCI ZA KOSMOS: Još jedna zemlja pravi svemirsku agenciju

Planeta -

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank potvrdio je da će do kraja godine biti formirana svemirska agencija te zemlje.

Varank je danas u Ankari govorio o aktivnostima turskog ministarstva kada je reč o svemiru i satelitima.

Varank je kazao da će svemirska agencija, prateći nacionalne interese Turske, uspostaviti sistem koordinacije i kontrolisanja kada je reč o svemirskom sektoru.

Naglasio je da je primarni cilj usmeriti taj sektor, koordinisati i iz jedne ruke upravljati međunarodnim odnosima.

"Svemirska agencija Turske će funkcionisati onako kako smo to naveli u našem akcionom planu za prvih 100 dana. Radovi na samoj organizaciji će biti okončani u najkraćem roku", rekao je Varank.

"Tursku svemirsku agenciju formiramo s ciljem jačanja svemirske industrije, razvoja naučne infrastrukture i ljudskih resursa na polju svemirske tehnologije, kao i jačanja kapaciteta i sposobnosti. Ova organizacija će omogućiti implementaciju temeljne politike i strategije koja je zacrtana na polju svemirske tehnologije. Pripremiće teren za razvoj jedne konkurentne industrije koja nema spoljašnju zavisnost. Istovremeno će koordinisati drugim organizacijama u ovom sektoru", dodao je on.

Varank se osvrnuo i na aktivnosti u vezi sa proizvodnjom domaćih i nacionalnih satelita. Rekao je da se Turska od 2000. godine fokusirala na svemirsku tehnologiju, tačnije na proizvodnju osmatračkih satelita. U tom periodu proizvedeni su turski sateliti BILSAT, RASAT i GOKTURK-2, od kojih su neki već sedam godina u svemiru.

Varank je dodao da je Turska 2014. započela sa projektima satelita TURKSAT 6A i IMECE, kao i da će satelit Turksat 6A da pruža usluge komunikacije na širokom području od Evrope do Indije.

Prema rečima Varanaka, model ovog satelita biće spreman do kraja 2020. godine.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Foto: AP/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja