SAMO ZA SMARTFON ZOMBIJE: Uvode se saobraćajni znaci za one što ne dižu pogled s mobilnih ni na ulici, a i semafori im se prilagođavaju
Foto: Profimedia

veliki problem

SAMO ZA SMARTFON ZOMBIJE: Uvode se saobraćajni znaci za one što ne dižu pogled s mobilnih ni na ulici, a i semafori im se prilagođavaju

Planeta -

Pojedini svetski gradovi već godinama upozoravaju na opasnost korišćenja pametnih uređaja na ulici, a sve u cilju bezbednosti i prilagođavanja novim trendovima.

Mnogi smatraju da su korisnici pametnih telefona izuzetno opasni zbog svog ponašanja na ulici, pa ih neretko nazivaju i zombijima.

Svesni velikih rizika neki gradovi su svetla semafora spustili na zemlju, a pojavili su se i novi saobraćajni znaci.

Postalo je jasno da su ljudi postali i previše zaljubljeni u svoje male svakodnevne pomagače što ponekad završava kobno.

Prema istraživanju Udruženja za bezbednost na auto-putevima u SAD-u, smrtonosne nesreće pešaka povećale su se za 22 odsto od 2014., a ti sudari sve više uključuju mlade ljude, pa stručnjaci navode jasnu povezanost i vezu između nesreća i povećanja upotrebe pametnih telefona.

Pristupi i ideje rešavanju ovog problema mogu varirati od zemlje do zemlje, ali svakako pokazuju da rastuća upotreba mobilnih telefona počinje da utiče na planiranje saobraćajne infrastrukture.

Tako su i šetališta podeljena na dva dela, jedan na kojem nije dozoljena upotreba mobilnih telefona i drugi na kojem jeste.

Slično je i sa biciklističkim stazama. Neki gradovi su počeli da instaliraju namenske "pametne trake" na stazama i pešačkim zonama.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja