Najnovije vesti

NAJVEĆI POŽAR U ISTORIJI KALIFORNIJE: Vatra progutala oblast veličine Los Anđelesa! Vatrogasci neće moći da se izbore sa nepogodom do septembra! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

KATASTROFA

NAJVEĆI POŽAR U ISTORIJI KALIFORNIJE: Vatra progutala oblast veličine Los Anđelesa! Vatrogasci neće moći da se izbore sa nepogodom do septembra! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Očekuje se da će požar koji trenutno bukti u Kalifornije, inače najveći ikada zabeleženi požar na tom području, potrajati do kraja meseca, saopštili su danas zvaničnici.

Dvostruki požar na severu ove američke savezne države, nazvan "Mendosino kompleks", već je progutao 117.639 hektara površine - što je gotovo veličina Los Anđelesa, a pod kontrolom je trenutno trećina vatrene stihije, navodi kalifornijska Služba za šumarstvo i zaštitu od požara.

Vatrogasci se, inače, bore sa 18 velikih požara širom Kalifornije, a situaciju otežavaju snažni vetrovi i niska vlažnost.

foto: AP

Zvaničnici su prvobitno sebi kao cilj postavili da "Mendosino kompleks" ugase do polovine avgusta, ali sada procenjuju da u tome neće uspeti do početka septembra.

foto: Reuters

Taj požar je uništio 75 objekata i doveo do evakuacija hiljada ljudi.

Požar nazvan "Ker", koji gori severnije, usmrtio je najmanje sedam ljudi i uništio više od 1.500 objekata, a do večeras je lokalizovano 47 odsto stihije.

Istovremeno, požar koji bukti na jugu Kalifornije dramatično je danas dobio na razmerama.

1 / 13 Foto: Reuters

U međuvremenu, izbijaju novi požari, što uvećava obim posla vatrogasnih ekipa, čijih se 14.000 pripadnika bori s vatrom, a pomažu im vojska i više od hiljadu niskorizičnih zatvorenika.

Kurir.rs/Tanjug
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...