PROCURILA TAJNA DOKUMENTA IZ HELSINKIJA:  Evo šta je Putin tražio od Trampa kad su ostali nasamo! (VIDEO)
Foto: Reuters

oružje na sto

PROCURILA TAJNA DOKUMENTA IZ HELSINKIJA: Evo šta je Putin tražio od Trampa kad su ostali nasamo! (VIDEO)

Planeta -

Putin i Tramp su 16. jula razgovarali u četiri oka u Helsinkiju, samo uz prisustvo prevodilacasa ciljem da najpoverljivije informacije od važnosti za državu ostanu u tajnosti.

Međutim sada su procureli detalji tog razgovora. Predsednik Rusije Vladimir Putin tada je predsedniku Donaldu Trampu predložio niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja, uključujući i zabranu oružja u svemiru.

U ruskom dokumentu pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja", u koji je "Politiko" navodno dobio od ruskih zvaničnika, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

" U ovom dokumentu istaknut je veliki broj područja u kojima bi SAD i Rusija mogle da sarađuju i smanje opasnost od nuklearnog oružja i na taj način ponovo uspostave bar deo izgubljenog međusobnog poverenja" piše list.

U dokumentu se sugeriše da bi Vašington i Moskva trebalo da preduzmu korake za smanjenje tenzija u istočnoj Evropi, uz sprovođenje vojnih aktivnosti, kao i povećanje poverenja i transparentnosti u vojnoj sferi.

Novi detalji pružaju dokaze da Putin ostaje zainteresovan za održavanje tradicionalne saradnje dveju zemalja o nuklearnom naoružanju uprkos svim drugim nesuglasicama, rekao je jedan učesnik nedavnih nezvaničnih razgovora o kontroli naoružanja u Moskvi.

Dokumentom se dve strane pozivaju da iniciraju stručne konsultacije, kako bi prepoznale destabilizirajuće vrste oružja. Ppredložen je i početak dijaloga u formatu "dva plus dva" ministara odbrane dve zemlje, kao i šefova ruske i američke diplomatije.

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode i negirala je da je Tramp dobio ikakve papire.

Kurir.rs/Politiko

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track