EVO ZAŠTO SU-35 U VAZDUŠNOJ BORBI TAMANI KONKURENTE: Ne pomaže tu ni stelt, ruski avion ima samo jednu slabu tačku! (VIDEO)
Foto: Profimedia/AP

američki mediji

EVO ZAŠTO SU-35 U VAZDUŠNOJ BORBI TAMANI KONKURENTE: Ne pomaže tu ni stelt, ruski avion ima samo jednu slabu tačku! (VIDEO)

Planeta -

Američki internet portal Nešenel Interest je procenio sposobnost ruskog lovca 4++ generacije Su-35 da se bori protiv američkih "nevidljivih" lovaca pete generacije F-22 "Raptor" i F-35 "Lajtning". Samo udar "preko horizonta" daje Amerikancimna nadu za uspeh, sve ostalo je pod velikim znakom pitanja.

U tekstu se priznaje da ruski lovac Su-35 po svojim ukupnim kvalitetima značajno prevazilazi standarde koji su vezani za borbene avione četvrte generacije, uključujući tu i američkog F-15 "Strajk Igl". Takođe, prema pisanju američkog lista ruski Su-35 je superiorniji i od borbenih aparata kakvi su Jurofajter Tajfun i Dasa Rafal.

Međutim, u sudaru sa američkim lovcima pete generacije pitanje je dali bi ovaj avion imao bilo kakve šanse, navode u tekstu američki stručnjaci, a prenosi ruski internet portal Vigled.

Prema izvorima sa američkog sajta, Su-35 je sposoban da u vazdušnoj borbi upotrebi rakete klase vazduh-vazduh dometa 190km. Radi se o najnovijoj raketi K-77M (nastala na bazi rakete RVV-AE) koja se na svoj cilj navodi pomoću samonavođene radarske bojeve glave.

Pored rakete K-77M ruski lovac može da dejstvuje i raketama srednjeg dometa kakve su R-27, ali i velikog dometa R-37 od kojih poslednja može da pogodi cilj na daljini od 300km. Američki stručnjaci se slažu da ove rakete mogu da budu itekako opasne jer je njihov upravljački blok veoma otporan na mere protivelektronske borbe.

Najveća snaga ruskog lovca Su-35 se krije u njegovom "nosu". Tu se nalazi moćni radarsko-osmatrački kompleks "Irbis-E" koji se sastoji od pasivne radarske antenske rešetke, kao i opto-elektronski sistem OLS-35 koji je sposoban da bez aktivacije radara uoči i prati vazdušni cilj na daljini od 80km.

Magazin napominje da su tehničko-taktičke mogućnosti radarskog kompleksa "Irbis-E" izuzetne, i da on može da otkrije vazdušni cilj na daljinama većim od nekoliko stotina kilometara (operiše se podatkom da ovaj radar sposoban da otkrije vazdušni cilj na daljini od 400km). Međutim, kada su u pitanju njegove mogućnosti protiv lovaca koji imaju "stelt" karakteristike, njegov efektivni domet detekcije se višestruko smanjuje.

Prema rečima američkih autora, radari koji se nalaze na avionima pete generacije F-22 "Reptor" i F-35 "Lajtning" mogu da otkriju ruskog lovca na daljini do 160km što je verovatno više nego u obrnutom slučaju.

Upravo u takvim situacijama američki avioni imaju prednost u odnosu na Su-35, pošto mogu da ga ranije detektuju i napadnu raketama velikog dometa. Navodi se i to da bi u uslovima bliske vazdušne borbe Su-35 bio izuzetno ozbiljan zalogaj za američke lovce, pošto se ruski avion odlikuje vrhunskim manevarskim karakteristikama koje su od prvorazredne važnosti kada se avioni nađu u zoni raketa kratkog dometa.

Treba napomenuti da je na nebu iznad Sirije registrovan vazdušni kontakt između ruskog Su-35 i američkog F-22 "Reptor" gde se po pisanju američkih medija pokazao superiornijim u vazduhu u odnosi na svog suparnika.

Kurir.rs/Russia beyond

Foto: AP, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track