BAŠTOVAN OBOLEO OD RAKA TUŽIO MOĆNI AGROHEMIJSKI KOMBINAT: "Monsanto" mora da plati 290 miliona odštete jer su krili da su njihovi proizvodi opasni po život ! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

sudski presedan

BAŠTOVAN OBOLEO OD RAKA TUŽIO MOĆNI AGROHEMIJSKI KOMBINAT: "Monsanto" mora da plati 290 miliona odštete jer su krili da su njihovi proizvodi opasni po život ! (VIDEO)

Planeta -

Sud u San Francisku naložio je kompaniji "Monsanto" koja se bavi biotehnologijom da plati skoro 290 miliona dolara odštete Divejnu Džonsonu.

Džonson je oboleo od karcinoma jer ga kompanija nije upozorila na rizike od upotrebe herbicida "raundapa".

On je radio kao baštovan i domar u jednoj američkoj školi, a "Roundup", herbicid koji sadrži glifosat koristio je za održavanje zelenila oko škole.

"Imao sam puno podrške od početka te afere, molitvi i energije ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je puno veći od mene. Nadam se da će ta odluka skrenuti pažnju na problem", rekao je oboleli koji je tužio Monsanto.

Džonson (46) je u tužbi tražio više od 400 miliona dolara smatrajući da su proizvodi ove kompanije doveli do njegovog karcinoma i da je ovaj agrohemijski gigant svesno prikrivao njihovu opasnost.

Kompanija je najavila žalbu na ovu presudu. Džonsonova tužba prva je od više hiljada takvih koje su podnete federalnim ili državni sudovima a u kojima se tvrdi da herbicid "raundap" izaziva kancer, što "Monsanto" negira.

Francuska je prošle godine odlučila da 2022. godina bude krajnji rok za prekid korišćenja glifosata, kontroverznog aktivnog sastojka brojnih herbicida.

Taj sastojak glavna je komponenta najprodavanijeg herbicida "roundup" američke kompanije Monsanto, ali postoji zabrinutost da može prouzrokovati kancer.

Kurir.rs/RT

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja