UKLETO IMANJE NA PRODAJU: Vlasnici su bili i iranski šah i medijski magnat, a evo šta im se dogodilo! (VIDEO)
Foto: printscreen

najskuplji posed na svetu

UKLETO IMANJE NA PRODAJU: Vlasnici su bili i iranski šah i medijski magnat, a evo šta im se dogodilo! (VIDEO)

Planeta -

Najskuplje imanje na svetu proteže se preko brda prestižnog losanđeleskog naselja Bel er. U oglasu za prodaju traži se neverovatnih milijardu dolara za 157 hektara bajkovitog prostora sa pogledom koji puca na ceo Los Anđeles.

Priča koju je iskopao Gardijan i nije toliko neobična zbog naduvane cene i misterioznog vlasnika imanja, koliko zbog neverovatne poznatih imena koja se povezuju sa ovim zemljištem.

Poslednji iranski šah bio je prvi, zatim osnivač Herbalajfa, a onda i kubanski trgovac nekretninama, a pominju se i holivudske zvezda Bred Pit, Tom Kruz i pevačica Rijana.

Zemljište se vodi pod kodnim imenima “Vinograd” ili “Planina”, a zapravo se radi o elitnom praznom prostoru, između dva kanjona Benedikt i Frenklin koje od ostalih nekretnina na tom području odskače deset puta većom cenom. Da je reč o marketinškom triku, uvereni su lokalni agenti za prodaju nekretnina jer takvo zemljište, iako na dobroj lokaciji, najviše može da košta 100 miliona dolara. Nikako milijardu.

Uz to, parcela ima i burnu istoriju pravnih sporova. Zbog beskrajnog niza potencijalnih vlasnika, sud je u aprilu, posle 10 godina parničenja, oprao ruke od cele stvari zaključkom da nije moguće da se odredi kome zemljište zapravo pripada. Visoka cena na oglasu tako bi mogla da bude i deo neke pravne strategiji.

Inače, cela priča počela je 70-ih godina kada je nekretnina završila u rukama Šamse Pahlavi, sestre poslednjeg iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija. Ideja kraljevske porodice bila je da izgrade arhitektonsko remek-delo koje bi uključivalo spiralne kule i zoološki vrt. No u tome ih je sprečila Islamska revolucija. Besn iranski studenti njihovu rezidenciju su zasuli molotovljevim koktelima i parolama “Smrt šahu!”.

Sledeći po redu bio je Merv Grifin televizijski magnat, idejni tvorac kvizova Kolo sreće i Izazov!. On je ubrzo odustao jer je saznao za pravne zavrzlame koje prate parcelu. Uporniji je bio Mark Hjuz, diskreditovani osnivač globalne kompanije za dodatke ishrani Herbalajf koji je planirao da izgradi mediteransku vilu od 45.000 kvadratnih metara.

Hjuz se ubrzo razveo, a potom i iznenada preminuo. Pod optužbama da je i njegov piramidalni model poslovanja zapravo navlakuša i prevara kupaca, carstvo “zdravog života” počelo je da se raspada, a naslednici poseda su se posvađali.

Tada je u priču upao Čarls Dikens biznismen iz Atlante poznatiji pod nadimkom Čip. S njim su deca pokojnog Hjuza sklopili dogovor o prodaji poseda kako bi nešto na brzinu zaradili. Međutoim, novac uključen u ovaj "ukleti" posed svima je povećao apetite. Sudska parnica pokrenuta je nakon što je Čip tvrdio da zemljište pripada njemu jer je u njega ulupao veliki novac za uređenje okoline i ugradnju grandiozne ograde kako bi podigao prodajnu cenu.

Zbog pravne pat-pozicije, Čip se za pomoć u borbi protiv porodice Hjuz obratio Viktorinu Novalu, osuđenom kriminalcu i mešetaru nekretninama kubanskog porekla koji, “dobar nos” za skupe nekretnine, a povezan je i sa holivudskim visokim društvom. Čip je vlasništvo prebacio na Novala i njegovog sina Viktora Marca, a i taj je prijenos pod pravnim upitnikom.

Noval je uspeo da dovuče Breda Pita i Toma Kruza koji su bili zainteresovani za kupovinu, a u međuvremenu je posed bio iznajmljen glumici Šarliz Teron i pevačici Rijani koje su tamo organizovale dobrotvorne događaje. Ti su prijemi, piše Gardijan, jedan za drugim bili potpuni fijasko zbog neispravnih toaleta i loše hrane. Ubrzo su i one odustale.

Posed je time zapravo upao u pravni ćorsokak. Pitanje je sada, čak i da se pojavi kupac spreman da izdvoji milijardu dolara, kome će da ih uplati?

Kurir.rs

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track