OVO JE ČOVEK KOJI JE ŠOKIRAO AMERIKU OTMICOM AVIONA: Leteo sat i po pre nego što se srušio na malo ostrvo (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

IMAO BIZARAN RAZGOVOR SA KONTROLOM LETA

OVO JE ČOVEK KOJI JE ŠOKIRAO AMERIKU OTMICOM AVIONA: Leteo sat i po pre nego što se srušio na malo ostrvo (VIDEO)

Planeta -

Ričard Rasel (29), radnik jedne avio-kompanije, koji je u petak uveče seo u kokpit Bombardera Q400 na pisti aerodroma Sijetl-Takoma, oteo letelicu, pa se potom srušio na ostrvo Ketron, već danima je udarna vest u američkim medijima.

Nakon što je neovlašćeno ušao u avion avio-kompanije Horajzon, leteo je sat i po dok se nije srušio i poginuo.

Rasel je radio tri godine na održavanju aviona i prenošenju prtljaga.

Ovaj incident je izazvao paniku zbog straha od terorizma. Aerodrom je odmah bio zatvoren, a za njim su krenula dva vojna aviona F-15 koja su ga pratila sve dok poginuo. Let je trajao 90 minuta dok se nije srušio na slabo naseljenom ostrvu Ketron.

foto: Youtube/Printscreen

“Za sada verujemo da je bio sam u avionu, no, naravno, to nismo potvrdili na mestu nesreće”, rekao je Džej Tab iz FBI-ja u Sijetlu.

Transkript razgovora sa vazdušnom kontrolom leta otkriva da je reč o čoveku koji je i sam bio iznenađen svojim podvigom, nije imao nameru nikoga da povredi, čak se izvinjavao ženi koju voli, govoreći da je “samo slomljeni dečko”.

Rasel, čiji je nadimak bio Bibo, nije imao formalnu dozvolu za pilotiranje. Kao radnik na aerodromu imao je sve bezbednosne dozvole i tako se domogao aviona.

U svojoj izjavi porodica je naglasila kako im je “srce slomljeno”.

“Onima koji su ovo gledali možda će biti teško da poveruju, ali Bibo je bio topao i saosećajan čovek. Bio je veran suprug, voljeni sin i dobar prijatelj”, stoji u izjavi porodice.

Ričardova porodica
Ričardova porodicafoto: Youtube/Printscreen

Živeo je u Samneru u državi Vašington, a rođen je u Ki Vestu u Floridi pa se preselio na Aljasku kad je imao sedam godina. Suprugu je upoznao 2010. godine u Oregonu gde su zajedno vodili pekaru tri godine.

Bivši kolega s posla opisao ga je kao “povučenog čoveka”.

“Drugi radnici su ga voleli. Žao mi je Ričarda i njegove porodice. Nadam se da će prebroditi ovo što im se dogodilo”, rekao je Rik Kristenson.

Direktor vazdušnog saobraćaja na aerodromu, Majl El, izjavio je kako je čovek “pristupio legalno avionu” i da nikakvih kršenja bezbednosnih propisa nije bilo.

Direktor Horizon Aira Gary Beck izjavio je kako prema njihovim saznanjima on nije imao licencu za pilota te da nema ideju kako je mogao savladati upravljanje tako kompleksnim avionom.

Šta je Rasel rekao kontroli leta?

Raselove poruke su varirale od predloga za sletanje do izvinjavanja zbog toga šta je učinio.

Kada su mu kontrolori leta sugerisali da mu treba pomoć za vožnju aviona, odgovorio je: “Ne, ne treba, igrao sam pre video-igrice.”

Kontrolor ga je pitao i da se vrati, na šta mu je Rasel odgovorio: “To je sigurno doživotni zatvor, a? Pa, nadam se da će biti za tipa kao što sam ja.”

S kontrolorima leta pričao je i o mnogim bizarnim temama, na molbu da sleti, odgovorio je: “Ne znam, ne želim. Nekako sam se nadao da će to biti to, znaš.”

Rekao je i sledeće: “Ima mnogo ljudi kojima je stalo do mene. Razočaraće ih kad čuju da sam ovo učinio. Želeo bih svima da se izvinim”.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track