ODSECAJU GLAVE, DILUJU I PODMIĆUJU: Ovo su najopasnije mafije na svetu, a među njima ima i onih sa Balkana (VIDEO)
Foto: EPA/Youtube/Instagram

LISTA OZLOGLAŠENIH

ODSECAJU GLAVE, DILUJU I PODMIĆUJU: Ovo su najopasnije mafije na svetu, a među njima ima i onih sa Balkana (VIDEO)

Planeta -

Meksički narko-kartel predstavlja najjaču i najopasniju mafijašku organizaciju na svetu, tvrde kriminolozi.

Policijski eksperti upozoravaju na brutalno ponašanje meksičkih mafijaša - odrubljivanje glava, mučenja, atentate, otmice...

Najjaču grupu sa sedištem u Nuevo Laredu odlikuje podela na klanove "Bravo" i "Zetas", koji su u stalnom ratu protiv konkurentskog "Kartela del Noreste".

Na drugom mestu je italijanska mafija sa najbrutalnijim predstavnicima - "Koza nostra", "Sakra Korona Unita", zatim "Ndrangeta", odnosno Kalabrezi, te napuljska "Gomora".

Oni se, uz narkotike, bave reketiranjem, lihvarenjem, podmićivanjem, švercom, kockom i ilegalnim klađenjem. Italijanski mafijaši ostvaruju desetine milijardi dolara godišnjeg profita, ali više nisu moćni kao u prošlom veku.

foto: Profimedia

Na trećem mestu je ruska mafija. "Solncevskaja bratva" predstavlja mrežu od deset odvojenih "brigada" koje deluju nezavisno, ali drže rusku stranu i zajedničke "finansije".

Veliko nadzorno telo čini dvanaest vođa koji vode celu organizaciju.

Umreženost sa tajnim službama daje im specifičan kontekst, a glavni biznis je saradnja sa proizvođačima maka u Avganistanu, među kojima je, kako neki tvrde, i američka vojska.

Mediji ih najviše pominju po "trafikingu", seksualnom roblju, pedofiliji, kao i svim ostalim deliktima koji su tabui.

Slede američki gangsteri i ulične bande u SAD. Posebno su opasni "Kripsi" - afroamerička ulična banda osnovana u Los Anđelesu. Poznati su po dilovanju droge, ubistvima i pljačkama.

U SAD su veoma jake i "latino bande", koje imaju bliske veze sa meksičkim narko-kartelima. Najviše članova dolazi iz Salvadora, a poznati su po okrutnoj i beskrupuloznoj osveti. Oni ubijaju žene i decu policijskih i pravosudnih službenika.

Jake su i rasističke bande - "Arijevci". To je "bratstvo" koje deluje i na slobodi i u zatvorima.

Među pet najjačih mafija, prema procenama policijskih eksperata širom sveta, ubraja se i albanska mafija. Krvna osveta, kult porodice i specifičan set simbola i pravila odvajaju albanski sistem od klasične hijerarhije.

"Košnicu" (tržište) vode klanovi od kojih svako ima svoj "obrt". Proizvodnja, prerada, transport i čuvanje droge su kriminalne radnje koje dele među sobom.

Britanski mediji komentarišu da među najjačim mafijaškim bandama nema Kolumbijaca i Japanaca, koji tradicionalno imaju snažne kriminogene organizacije.

Kurir.rs/Agencije Foto: EPA/Profimedia/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track