Najnovije vesti

NOVČANICA OD NULA EVRA PUN POGODAK: Sa likom Karla Marksa, ovaj keš postao hit za turiste u Nemačkoj! (FOTO)
Foto: Profimedia

200 godina od rođenja Marksa

NOVČANICA OD NULA EVRA PUN POGODAK: Sa likom Karla Marksa, ovaj keš postao hit za turiste u Nemačkoj! (FOTO)

Planeta

Nemački grad Trir, rodno mesto Karla Marksa, odštampao je novčanicu u apoenu od nula evra sa njegovim likom povodom obeležavanja 200-godišnjice od Marksovog rođenja, koja je postala potpuni hit među turistima.

Cena tog suvenira, za koji niko nije očekivao da će dostići takvu popularnost, iznosi tri evra, a do sada su kolekcionari i turisti kupili više od 100.000 novčanica sa likom Marksa.

Za manje od mesec dana prodato je 5.000 novčanica koje su štampane povodom rođenja Marksa 5. maja, rekli su u lokalnoj turističkoj organizaciji tog grada.

Dojče vele ocenjuje da verovatno nije dovođeno u pitanje koji apoen će imati novčanica sa slikom ideologa utopije društva u kojem će "svako dobijati prema svojim potrebama".

Inače, ova "novčanica" ima i vodeni žig, metalnu traku, štampana je na posebnom papiru i generalno - ima sve osobine novčanice.

Grad Trir je ove godine prepun suvenira koji podsećaju na velikog sina tog grada, Karla Marksa, a svuda se mogu kupiti suveniri: šolje, penkala i posteri, krpice za čišćenje naočara, male muzičke kutije koje, naravno, sviraju Internacionalu, i magneti za frižidere.

Izdavač novčanice, kako u saali napominje DW, nije Evropska centralna banka, nego firma koja se bavi turističkim marketingom u Triru.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profiemdia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...