Najnovije vesti

NEBRASKA IZVRŠILA PRVU SMRTNU KAZNU POSLE 21 GODINE: Osuđenik pogubljen fentanilom zbog ubistva iz 1979. (VIDEO)
Foto: AP

do sada neisprobano

NEBRASKA IZVRŠILA PRVU SMRTNU KAZNU POSLE 21 GODINE: Osuđenik pogubljen fentanilom zbog ubistva iz 1979. (VIDEO)

Planeta
08:22h

Američka savezna država Nebraska danas je izvršila prvo pogubljenje posle više od dve decenije, do sada neisprobanom kombinacijom lekova koja je uključivala i prvu upotrebu snažnog opijata fentanila u smrtonosnoj inekciji.

Smrtna kazna je izvršena nad Kerijem Dinom Murom (60), osuđenim na smrt zbog ubistva dvojice taksista u Omahi 1979. On je prvi osuđenik pogubljen smrtonosnom inekcijom u Nebraski, koja je prethodni put smrtnu kaznu izvršila 1997. električnom stolicom.

Svedoci su naveli da nije bilo vidljivih komplikacija prilikom pogubljenja. Mur je pogubljen nešto više od tri godine posle ukidanja smrtne kazne u Nebraski, da bi potom bila vraćena godinu dana kasnije, zaslugom građanske inicijative koju je delimično finansirao republikanski guverner Pit Rikets.

Prvi put je iskorišćena mešavina četiri hemikalije. Nemački proizvođač lekova Frezenijus Kabi je prošle nedelje pokušao da spreči pogubljenje Mura, podnevši tužbu u kojoj je navedeno da je Nebraska ilegalno nabavila najmanje jedan lek te kompanije i da bi dozvola da se izvrši pogubljenje nanela štetu njenoj reputaciji i poslovnim vezama.

Federalni sudija je odlučio da javni interes za pogubljenjem ima prevagu nad zabrinutošću kompanije. Kompanija je odlučila da ne iznosi slučaj pred Vrhovni sud SAD.

Prema tužiocima, Mur je imao 21 godinu kada je ubio Rojela van Nesa tokom pljačke koju je izvodio s mlađim bratom, a novac je potrošio na drogu i pornografiju. Pet dana kasnije ustrelio je Mejnarda Helgelanda.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...