Najnovije vesti

DOMINIKA VODI RAT PROTIV NAJVEĆE PRETNJE 21. VEKA: Žele da postanu prva zemlja OTPORNA na klimatske promene i imaju ODLIČAN PLAN
Foto: Profimedia

ostrvo prirode

DOMINIKA VODI RAT PROTIV NAJVEĆE PRETNJE 21. VEKA: Žele da postanu prva zemlja OTPORNA na klimatske promene i imaju ODLIČAN PLAN

Planeta

Vlada Dominike namerava da zabrani kontejnere i posude za hranu od plastike i stiropora do 2019. godine.

Malo karipsko ostrvo Dominika ima čvrst stav prema plastičnom otpadu.

U onome što je opisano kao jedna od najsveobuhvatnijih zabrana plastike na svetu, Dominika namerava da zabrani plastične i stiroporske kontejnere za hranu i posuđe koji se najčešće koriste, uključujući slamčice, viljuške i noževe, od januara naredne godine, rekao je nedavno premijer te zemlje.

 

Dominika, koja nosi nadimak Ostrvo prirode zbog svojih bujnih kišnih šuma i raznolike flore i faune, mora da deluje odlučno da bi se zaštitila od plastičnog zagađenja, rekao je premijer Ruzvelt Skerit.

 

"Nadimak koje ostrvo nosi moramo u svakom pogledu da zaslužimo", rekao je Skerit i dodao da pitanje upravljanja čvrstim otpadom utiče na tu percepciju i da država nastavlja da se bavi tim pitanjima.

Lista zabranjenih predmeta još nije gotova, ali je premijer označio plastične posude, štapove i kontejnere za stiropor kao predmete koji će biti ograničeni.

 

Zabrana plastike je deo inicijative da Dominika postane prva zemlja na svetu koja je otporna na klimatske promene - inicijative koja je najavljena prošle godine, kada je uragan "Marija" uništila ostrvo.

 

"Naša devastacija je tako potpuna da naš oporavak mora biti totalan", istakao je Skerit u oktobru prošle godine.

 

"Imamo jedinstvenu priliku da budemo primer svetu, primer kako se cela nacija oporavila od katastrofe i kako cela nacija može biti otpornija na klimatske promene u budućnosti", dodao je on.

Zabrana plastike na Dominiki verovatno će imati pozitivan uticaj na divlje životinje u zemlji, uključujući i migraciju kitova koji spavaju u toplim vodama u okolini ostrva.

 

Šejn Gero, osnivač projekta "Kitovi ulješure Dominike", rekao je da je uznemirujuće gledati kako se mladunci kita ulješure igraju s bačenim kutijama od stiropora.

 

Dominika je najnovija u nizu zemalja koje su se nedavno obavezale da će preduzeti korake da bi se suprotstavile rastućoj količini plastičnog otpada. Slične korake preduzimaju i pojedine korporacije.

Velika Britanija je dala predlog da se do 2019. godine zabrane pamučni štapići za uši, slamčice za piće i nekoliko drugih plastičnih posuda za jednokratnu upotrebu.

 

Francuska je nedavno obećala da će do 2025. godine koristiti samo recikliranu plastiku. Zvaničnik Vlade Francuske je izjavio da ta zemlja planira da uvede sistem kažnjavanja da bi se povećali troškovi robe široke potrošnje koja je upakovana u nereciklirani materijal.

 

Pre dve godine Francuska je donela zakon kojim se zabranjuju plastične čaše i posude za jednokratnu upotrebu, čime je postala prva zemlja sa takvim propisom. Taj zakon stupa na snagu 2020. godine.

 

Kurir.rs/Hafington post

Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...