ZA RUŠENJE MOSTA U ĐENOVI SALVINI OPTUŽIO EU, ONI ODGOVARAJU: Došlo je vreme da se razjasnimo! Nismo blokirali ulaganja u italijansku infrastrukturu!
Foto: Reuters / Tony Gentile AP / ANSA / Luca Zennaro

zatezanje odnosa posle tragedije

ZA RUŠENJE MOSTA U ĐENOVI SALVINI OPTUŽIO EU, ONI ODGOVARAJU: Došlo je vreme da se razjasnimo! Nismo blokirali ulaganja u italijansku infrastrukturu!

Planeta -

Evropska unija je danas negirala da je blokirala sredstva za obnovu italijanske infrastrukture posle izjave ministra unutrašnjih poslova te zemlje Matea Salvinija da je urušavanje mosta u Đenovi povezano s budžetskim ograničenjima uvedenim izvan Italije.

Portparol EU Kristijan Špar reagovao je pošto je Salvini kritikovao pravila koja ograničavaju trošenje budžetskih sredstava i povezao ih sa bezbednošću infrastrukture, po urušavanju mosta u utorak, kada je poginulo najmanje 39 osoba.

Špar je rekao da je "došlo vreme da se razjasne neke stvari" i dodao da, prema budžetskom planu EU za period od 2014. do 2020. godine, "Italija dobija oko 2,5 milijarde evra" za investicije u mrežnu infrastrukturu, uključujući puteve, navodi AP.

Dodao je da je Unija u aprilu "takođe usvojila, na osnovu pravila za pomoć članicama, investicioni plan za italijanske autoputeve koji će omogućiti ulaganja u vrednosti oko 8,5 milijardi evra, uključujući i region Djenove".

"Zapravo, EU podstiče investiranje u italijansku infrastrukturu", naveo je portparol EU.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Tony Gentile, AP / ANSA / Luca Zennaro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track