MAJKA VIDELA SINA POSLE 68 GODINA: Bežeći iz Severne Koreje izgubila je muža i dete, a  kada su se konačno ponovo sreli suze su tekle bez reči! (VIDEO)
Foto: AP

susret izgubljenih porodica

MAJKA VIDELA SINA POSLE 68 GODINA: Bežeći iz Severne Koreje izgubila je muža i dete, a kada su se konačno ponovo sreli suze su tekle bez reči! (VIDEO)

Planeta -

Oko 90 porodica iz dve Koreje okupile su se u ponedeljak u Severnoj Koreji, plačući i grleći jedni druge nakon razdvojenosti koje je potrajalo više od šest decenija, još od Korejskog rata (1950.-1953.)

Li Keum-seom (92) je živi u Južnoj Koreji, a njen sin živi u Severnoj Koriji i ima 72 godine. U ponedeljak ona je videla svog sina prvi put posle 68 godina, a poslednji put ga je videla kada je imao četiri godine.

1 / 4 Foto: AP

Kratko okupljanje, koje će trajati samo 11 sati u severnokorejskom turističkom mestu Mounti Kumgangu, ugovoreno je nakon što su dve Koreje obnovile razmenu ove godine zahvaljujući suspenziji severnokorejskih testiranja nuklearnih i raketnih programa. Kim Džong-un i južnokorejski predsednik Mun Džae-in ugovorili su krug novih susreta tokom prvog zajedničkog samita u aprilu.

"Nisam mogla ni da zamislim da će da dođe ovaj dan. Nisam znala da li je živ ili mrtav", rekla je Li lačući. Ona je izgubila muža i sina u panici dok su pokušavali da pobegnu iz Severne Koreje. Kada je ugledala sina suze su krenule da teku

Oko 330 ljudi iz Severne Koreje iz 89 porodica, od kojih su brojni u invalidskim kolicima, susreli su se sa 185 rođaka iz Južne Koreje, ne skrivajući suze, sreću i nevericu. Neki su jedva prepoznali svoje rođake koje nisu videli više od 60 godina.

foto: AP

"Stričevi, moj duboki poklon", rekla je Seo Sun-gjo (55), kada je 87-godišnji otac Seo Ćin-ho upoznao sa dvojicom svoje mlađe braće. Kim Džong-sil (72) i Kjung Jung (71), odevene u svetloljubičastu tradicionalnu haljinu hanbok, nervozno su gledale prema vratima pre nego što se pojavila njihova 99-godišnja majka Šin. Nekoliko minuta nisu mogle da izustiti ni reč.

Razdvojene porodice žrtve su decenijama duge političke napetosti susednih zemalja, što je dodatno eskaliralo poslednjih godina nakon što je Pjongjang krenuo sa jačanjem programa oružja.

Više od 57.000 Severnokorejaca prijavilo se za kratko okupljanje porodica koje neretko završi bolnim opraštanjima. Seul se godinama zalagao za redovne susrete razdvojenih porodica, uključujući i video konferencije, ali su pokušaji bili neuspešni zbog krhkih odnosa sa Pjongjangom. Najstariji Severnokorejac koji sudeluje u najnovijem krugu okupljanja razdvojenih obitelji ima 101 godinu.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track