CIPRAS OBJAVIO KRAJ ODISEJE S PROGRAMIMA POMOĆI: Sad smo spremni da budemo normalna zemlja
Foto: Printscreen

poruka sa itake

CIPRAS OBJAVIO KRAJ ODISEJE S PROGRAMIMA POMOĆI: Sad smo spremni da budemo normalna zemlja

Planeta -

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da se Grčka posle osam godina odiseje s programima pomoći kojom je prevazišla dužničku krizu, sprema da opet bude normalna.

Cipras se danas obratio sa zapadnog ostrva Itaka, rodnom mestu Odiseja, čije je mitsko desetogodišnje putovanje opevao Homer.

"Od 2010. Grčka je prošla kroz modernu odiseju", rekao je Cipras u govoru ispunjenim homerovskim i pomorskim aluzijama.

Navodeći da je "Itaka samo početak", Cipras je rekao da je Grčka povratila finansijsku slobodu posle godina popuštanja pred zahtevima kreditora koji su zajmove uslovljavali oštrim rezovima i bolnim reformama.

Pre osam godina tadašnji premijer Jorgos Papandreu obratio se Grcima sa istočnog ostrva Megisti i obavestio ih je da je zemlja praktično bankrotirala i da će joj biti potrebna finansijska pomoć.

Da bi dobila zajmove, Grčka je morala da uvede oštre rezove i izađe iz dubokog deficita. Tokom godina krize, grčka privreda se smanjila za četvrtinu s ogromnim rastom nezaposlenosti koja je donekle smanjene, ali je i dalje svaki peti Grk bez posla.

"Sada smo stigli na naše odredište. Paketi pomoći koji su sa sobom nosili štednju i recesiju i pretvorili zemlju u socijalnu pustinju, gotovi su", rekao je Cipras.

On je dodao da je Grčka povratila pravo da definiše svoju sudbinu i budućnost "kao normalna evropska zemlja, bez mera koje nameću strani zvaničnici".

"Nema više ucena, nema više žrtvovanja našeg naroda", rekao je grčki premijer.

Grčka je, međutim, i dalje uslovljena štednjom koju su nametnuli kreditori, mada nema strahovanja od novih rezova ili mera štednji, osim već dogovorenih, poput smanjenja penzija i povećanja poreza 2019. i 2020..

Mada više neće morati da prolazi kroz redovne provere kreditora da bi dobila novac, Grčka se ne može vratiti slobodnijem sistemu koji je i uvukao zemlju u haos.

Grčkoj je obezbeđen fond od 24 milijarde evra koji bi trebalo da joj omogući prostor za disanje do leta 2020. Posle toga bi morala da stane na noge, ali bi svaka omaška u budžetu mogla da joj podigne kamate na pontencijalno neodržive nivoe.

Kurir.rs/Beta

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja