PROTESTI U SEVERNOJ KAROLINI: Demonstranti srušili spomenik vojnicima Konfederacije! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

borba protiv rasizma

PROTESTI U SEVERNOJ KAROLINI: Demonstranti srušili spomenik vojnicima Konfederacije! (VIDEO)

Planeta -

Demonstranti su srušili spomenik vojnicima Konfederacije u kampu Univerziteta Severne Karoline, a to je poslednjre u nizu uništavanja simbola Američkog građanskog rata, zbog rasprava o rasi i nasleđu ropstva u SAD.

Oko 300 demonstranata okupilo se u ponedeljak uveče na protestu ispred spomenika "Silent Sam", koji je podignut 1913. u spomen poginulim vojnicima Konfederacije, koja se zalagala za opstanak robovlasničkog sistema.

Rektor Univerziteta Karol Folt rekla je da shvata demonstrante , ali da je njihovo ponašanje vandalsko.

"Spomenik već godinama razdvaja", izjavila je Folt. "Međutim, sinoćnje rušenje je nezakonito i opasno. Sreća je da niko nije povređan".

Univerzitetska policija uhapsila je najmanje jednu osobu koja je bila maskirana. Napori grupa za građanska prava i ostalih da se obračunaju sa spomenicima Konfederacije eskalirali su posle rasističkog napada pre tri godine kada je ubijeno devet Afroamerikanaca u crkvi u Čarlstonu. Posle toga uklonjena je zastava Konfederacije ispred parlamenta Severne Karoline.

Od tada je uklonjeno više od 110 sličnih simbola širom zemlje, ali ih je ostalo oko 1.700. Mnogi su spomenici podignuti početkom dvadesetog veka, decenijama posle završetka građanskog rata.

Brojni građani SAD vide u spomenicima simbol rasizma i veličanja južnjačkih država Konfederacije, dok drugi smatraju da se radi o važnim simbolima američke istorije.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscren YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track