Najnovije vesti

VAŠINGTON POST PREDVIĐA POLITIČKI ZEMLJOTRES: 11 najopasnijih nedelja Trampove vladavine upravo počinje!
Foto: EPA

IZAZAOVI PRED PREDSEDNIKOM SAD

VAŠINGTON POST PREDVIĐA POLITIČKI ZEMLJOTRES: 11 najopasnijih nedelja Trampove vladavine upravo počinje!

Planeta

Narednih 11 nedelja mogle bi biti najnapetije u politici američkog predsednika Donalda Trampa, koja je i do sada ličila na cirkus, ocenjuje Vašington post.

U tih 11 nedelja, za koje Vašington post navodi da bi mobgle da budu najnapetiji period vladavine američkog predsednika, moguće su najveće posledice. Trampa naime očekuju brojni izazovi, među kojima je prvi opasan izazov - slučaj protiv njegovog bivšeg advokata Majkla Koena.

Federalne vlasti su istraživale da li je Koen prevario banku i poresku službu i pribavio zajmove u iznosu od preko 20 miliona dolara za kompanije za taksi prevoz u njegovom vlasništvu i u vlasništvu njegove porodice, i proveravale su da li je prekršio zakone o finansiranju kampanje ili neke druge kada je pomogao da se naprave ugovori kojim bi se platilo ćutanje žena koje tvrde da su imale aferu sa Trampom.

Koen se u utorak izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje i druge optužbe, navodeći da je po nalogu kandidata za federalni položaj organizovao isplate da bi uticao na predsedničke izbore 2016. godine. Koenovo priznanje povezano je sa novcem koji je tokom predizborne kampanje 2016. godine isplaćen navodnim Trampovim ljubavnicama. Koen je istakao da je organizovao isplate čija je "glavna svrha bila uticanje na izbore", po nalogu kandidata za federalni položaj, kojeg nije imenovao.

Majkl Koen
Majkl Koenfoto: Reuters

Koen, koji je prethodno sa federalnim tužiocima postigao sporazum o priznanju krivice, izjasnio se krivim za ukupno osam tačaka optužnice, uključujući izbegavanje plaćanja poreza i davanje lažnih izjava finansijskoj instituciji.

Pred Trampm su, međutim, i drugi izazovi. Naime, Pol Manafort, njegov biši šef kampanje se suočava sa dva suđenja, a drugo suđenje se odnosi na slučaj koji je direktno povezan sa njegovim radom u zemljama bivšeg SSSR i sa načinima na koje su te njegove aktivnosti uticale na njegov rad u Trampovoj kampanji. Specijalni savetnik Robert Mjuler bi uskoro mogao da iznese nove optužnice ili čak i objavi finalni izveštaj istrage ruskog mešanja u Trampovu kampanju. Tramp će verovatno nastaviti da ukida pristup poverljivim dokumentima svojim kritičarima iz obaveštajne zajednice, što će dovesti do još veće osude i od strane Demokratske partije i od strane Republikanske partije, kao i sve veće poređenje sa Ričardom Niksonom.

Njegova bivša savetnica Omarosa Manigo Njuman će nastaviti da objavljuje snimke razgovora sa ljudima u Beloj kući. U Teksasu će započeti tužba u kojoj će se republikanske države i administracija zalagati da se potpuno uništi čitav Zakon o pristupačnoj zaštiti, poznat kao Obamaker, što će demokratama dati temu neprocenjive vrednosti za kampanju. Uskoro će početi i saslušanje povodom imenovanja Breta Kavanoa kao sudije Vrhovnog suda. Ako se taj proces završi pobedom Trampovog kandidata, on će verovatno dovesti do straha i protivljenja demokrata jer će shvatiti koliko će intenzivno konzervativan sa njim biti Vrhovni sud.

To su samo neke stvari koje će se uskoro desiti, a postoje i mnoge nepredvidive posledice koje može izazvati Trampovo ponašanje. Njegov trgovinski sukob sa drugim državama je do sada izazvao samo gubitke radnih mesta i nesigurnosti, a moguće su i nove međ

unarodne krize i konflikti sa američkim saveznicima, ocenjuje Vašington post. Kulminacija ovog predstojećeg napetog perioda jesu izbori za Kongres u novembru, jer ukoliko demokrate tada preuzmu kontrolu, moguće su i nove istrage Trampovih skandala.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...