ORBANOVU ĆERKU I ZETA ZOVU KRALJEVSKI PAR, A MAĐARSKI MEDIJI PIŠU O BROJNIM AFERAMA: Od kada joj je tata premijer Mađarske, uteruje im milione državnih para u džepove, a skandali se samo gomilaju! (VIDEO)
Foto: Reuters, Reuters / Hannibal Hanschke

postali milioneri preko noći

ORBANOVU ĆERKU I ZETA ZOVU KRALJEVSKI PAR, A MAĐARSKI MEDIJI PIŠU O BROJNIM AFERAMA: Od kada joj je tata premijer Mađarske, uteruje im milione državnih para u džepove, a skandali se samo gomilaju! (VIDEO)

Planeta -

Ćerka mađarskog premijera Viktora Orbana, prvo je od petoro dece koje je dobio u braku sa pravnicom Aniko Levai, već godinama se nalazi u fokusu mađarskih medija.

Rahel (29) i njenog tri godine starijeg supruga Ištvana Tiborza u Mađarskoj nazivaju "kraljevski par". Međutim, oni su nedavno pokazali ne baš kraljevske manire u Hrvatskoj kada su prljavu pelenu bacili na ullicu umesto u kantu za smeće.

Rahel je jedna od četiri Orbanove ćerke. Studirala je ekonomiju i turizam u Švajcarskoj, a za izabranika svog srca, Ištvana Tiborza udala se 2013. godine. Mediji su događaj okarakteriasli kao "kraljevsko venčanje". Državna novinarska agencija objavila je slike sa venčanja iako nije bilo nikakvih službenih emisija na državnoj televiziji.

Na venčanju su bili gradonačelnik Budimpešte, guverner Narodne banke, ministar unutrašnjih poslova. Mladenci su se vozili u srebrenom "jaguaru". Na venčanju je bilo 300 gostiju, a na meniju su bili tradicionalna mađarska jela. Mlada je nosila svilenu venčanicu mađarske dizajnerke Nore Sarman.

Rahel i Tiborz su pre dve godine dobili ćerkicu, rođenu u bolnici u Budimpešti, a sad opet iščekuju prinovu, tako da bi Viktor Orban uskoro trebalo da postane deda po drugi put. Od kada se venčao sa premijerovom ćerkom, mladi preduzetnik Ištvan Tiborz, iako ima tek 32 godine, već je zaradio poprilično bogatstvo.

Mađarski mediji, navode da uspeh premijerovog zeta nema nikakve veze sa njegovom poslovnom sposobnošću. Pre nego što je Orban postao premijer mladić je vodio elektroničku kompaniju sa skromnim prihodima od osam miliona 2009. godine, da bi prihodi u 2011. porasli na tri milijarde. Njegov tast je došao na vlast 2010. godine, i od tada kritikuje Brisel i zamera mu na svemu upoređujući ga čak sa sovjetskim politbiroom, a sebe proglašava braniocem evropskog hršćanstva zatvaranjem mađarske granice za izbeglice.

foto: Reuters

Međutim nema ništa protiv novca koji dolazi iz EU. Od izdašnih fondova Brisela porodica i saradnici mađarskog premijera imaju i te kako veliku korist. Pogotovo njegova ćerka i zet. Samo 2016. godine iz Brisela je u Budimpeštu otišlo 4,5 milijardi evra.

Deo tih evropskih fondova, sigurno 40 miliona evra, završilo je u kompanijama pod kontorolom Ištvana Tiborza. O tome je izvestio OLAF (Evropska kancelarija za borbu protiv prevara). Ali, ta vest i nije imala nekog odjeka u Mađarskoj jer većinu medija kontroliše Orbanova stranka Fides.

Dve godine ranije, tačnije 2014. i 2015. njegova kompanija je od države dobila posao za ugradnju LED-rasvete, ugovore vredne 65 miliona evra. Ispostavilo se da je oostavljena LED-rasveta 65 posto skupljom od tržišnih cena. List Špigel je tada pisao da je Orbanov zet kroz nepravilnosti vezane za promene javne rasvete u mađarskim gradovima nelegalno prisvojio milione evra.

Antikorupcijska kancelarija EU OLAF tada je pokrenula istragu, pri čemu su nepravilnosti i, kako se navodi, organizovani oblici korupcije otkriveni u 17 od 35 navedenih gradova. Tiborz je posle toga ekspresno prodao svoj udeo u kompaniji. Mnogi nisu zaboravili ni aferu u kojoj je Tiborz 2013. godine gradio solarne panele, a kooperante nije plaćao.

Poslednje tri godine Orbanov zet i ćerka našli su nove izazove u sektoru nekretnina. Mediji su objavili da su osnovali grupu kompanija koje kupuju vredne nekretnine, i da su čak kupili luku na jezeru Balaton, i da sarađuju sa turskim i jordanskim milijarderima.

Kako bi "zlobnicima" zatvorila usta Orbanova ćerka je 2014. godine rekla:

"Moj muž i ja smo porodica koja stoji na svojim nogama, živimo svoj život, a napredujemo u životu zahvaljujući svojim sposobnostima i snazi".

Mađarski nezavisni mediji otkrili su da su Rahel, koju inače opisuju kao arogantnu i bahatu i njen suprug u septembru 2015. putovali u Bahrein, malu ostrvsku državu u jugozapadnoj Aziji, gde su se sastali sa ministrom energetike. Sastanak između Rahel Orban, ministra energetike Bahreina i Abdula Husaina bin Ali Mirze u prostorijama državne kompanije Nacional oil end gas Autoriti (NOGA) održan je u tajnosti jer čak ni mađarski ministar spoljnih poslova nije o njemu imao nikakvih informacija.

Posle objavljivanja vesti o susretu, ćerka mađarskog premijera je rekla da su ona i suprug tamo bili samo na odmoru, i da su sve druge optužbe "laž".

Kurir.rs/24sata.hr

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track