AMERIKA NASTAVLJA DA KAŽNJAVA UN: Bolton najavio smanjenje finansiranja Saveta za ljudska prava!
Foto: Profimedia

nije kraj

AMERIKA NASTAVLJA DA KAŽNJAVA UN: Bolton najavio smanjenje finansiranja Saveta za ljudska prava!

Planeta -

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Džon Bolton najavio je danas da će SAD smanjiti finansiranje Saveta za ljudska prava UN (UNHRC) i Kancelarije visokog komesara za ljudska prava.

Bolton je taj najnoviji udar protiv UN objavio u intervjuu za Asošiejted pres, upozorivši da bi to moglo da se desi i drugim agencijama svetskog tela.

Trampova administracija se u junu povukla iz Saveta koji čini 47 zemalja, optuživši ga za neobjektivnost prema Izraelu i da omogućava zemljama koje ne poštuju ljudska prava da budu među članovima.

Potez koji je najavio Bolton znači da će Savet za ljudska prava izgubiti jednog od svojih najvećih donatora. Bolton koji često kritikuje UN bio je američki ambasador u svetskom telu dok je predsednik SAD bio Džordž Buš Mlađi.

SAD obezbeđuju oko 22 odsto budžeta UN i najveći su pojedinačni donator.

Objavljujući odluku o napuštanju Saveta, SAD su optužile njegove članove za licemerje i nemilosrdnu pristrasnost protiv Izraela. Savet za ljudska prava sa sedištem u Ženevi osnovan je 2006. godine da promoviše i štiti ljudska prava širom sveta ali su izveštaji koje je usvajao često izazivali gnev SAD, posebno zbog fokusa na politiku Izraela prema Palestincima.

Izrael koji nije član Saveta je pozdravio odluku SAD i izraelski premijer Benjamin Netanjahu je to telo tada označio kao "neobjektivnu neprijateljsku i anti izraelsku orgnizaciju". SAD su prva zemlja u istoriji Saveta koja ga je dobrovoljno napustila dok je Libija izbačena pre sedam godina.

Kurir.rs/Beta

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track