BIVŠA PREDSEDNICA JUŽNE KOREJE OSUĐENA NA 25 GODINA: Sud produžio kaznu Park Geun-hje i naložio joj da plati VELIKU ODŠTETU
Foto: Reuters

zbog korupcije

BIVŠA PREDSEDNICA JUŽNE KOREJE OSUĐENA NA 25 GODINA: Sud produžio kaznu Park Geun-hje i naložio joj da plati VELIKU ODŠTETU

Planeta -

Južnokorejski Visoki sud produžio je zatvorsku kaznu bivšoj predsednici Park Geun-hje (66) na 25 godina i novčanu kaznu od 17,8 miliona dolara zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja.

Sud je saopštio da Park ima nedelju dana da uloži žalbu na tu presudu.

U aprilu Okružni sud osudio je Park na 24 godine i 16,8 miliona dolara zbog davanja mita, iznude, zloupotrebe službenog položaja i drugih optužbi.

Presuda je doneta godinu dana posle svrgavanja nje sa vlasti, a posle višemesečnih protesta zbog korupcijskog skandala zbog koga je uhapšeno još nekoliko južnokorejskih zvaničnicka.

Park je 2012. godine izabrana za prvu ženu predsednicu Južne Koreje, a njen pad je bio ozbiljan udarac konzervativcima u Južnoj Koreji.

Ona je sebe proglasila "žrtvom političke osvete". U julu Park je osuđena na dodatnih osam godina zatvora zbog zloupotrebe državnih fondova i kršenje izbornog zakona.

Park se u zatvoru nalazi od kraja marta 2017. godine.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja