ŽARE I PALE SVETSKOM POLITIKOM, ALI NISU ZATO POZNATE: Svet zna za ove žene, a među njima je i jedna sa Balkana (FOTO)
Foto: Printscreen/ Instagram, Printscreen/ Twitter

VLADAJU ZEMLJAMA

ŽARE I PALE SVETSKOM POLITIKOM, ALI NISU ZATO POZNATE: Svet zna za ove žene, a među njima je i jedna sa Balkana (FOTO)

Planeta -

Iako su žene u politici i dalje u manjem broju prisutne u odnosu na muškarce, pojedine među njima skrenule su veliku pažnju na sebe.

Biciklom na porođaj

Džuli En Genter (38) je zelena parlamentarka i ministarka javnog prevoza i zdravlja na Novom Zelandu.

Ona ne samo da izbegava službeni automobil i koristi bicikl, već to radi i u poodmakloj trudnoći, pa i na porođaj ide ovim prevoznim sredstvom.

Podojila bebu u parlamentu

Larisa Voters, koja od 2011. obavlja funkciju senatorke Kvinsleda, pojavila se jednom prilikom u australijskom parlamentu sa svojom bebom u naručju i tokom zasedanja je, kada je detetu to bilo potrebno, podojila bebu.

Australija je 2016. godine promenila zakon, dozvolivši poslanicama da doje bebe u parlamentu.

Porodiljsko od mesec dana

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (37) porodila se pre dva meseca u bolnici u Oklandu i na svet donela zdravu devojčicu.

Dok je ona bila na porođaju njen zamenik Vinston Piters obavljao je funkciju vršioca dužnosti premijera i vodio zemlju, međutim nakon samo šest nedelja vratila se na posao, a brigu o detetu preuzeo je njen partner Klark Gejford.

Navijanje, zagrljaji i poljupci na kiši

U finalu Mundijala i neposredno po njegovom završetku, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitanović izazvala je veliku pažnju svetske javnosti svojim ponašanjem.

Zajedno sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, ona je vatreno navijala, pevala, skakala po kiši... i na taj način punila novinske stupce, jer ovako najvijanje niko nije video do sada.

Prva žena na visokoj poziciji koja je priznala da je gej

Prva žena na visokoj funkciji koja je javno obelodanila svoje homoseksualno opredeljenje bila je Jouhana Sigurdardoutir, premijerka Islanda (u periodu 2009. – 2013.) i prva javno deklarisana homoseksualna osoba na čelu neke države u savremenoj istoriji.

Jouhana ima dva sina iz braka sa Torvaldurom Stajnarom Johanesonom, ali je posle razvoda njena životna partnerka postala Jonina Leosdotir, sa kojom je kasnije zasnovala građansku zajednicu, odnosno registrovano partnerstvo.

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Twitter i Printscreen/ Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track