KINA OZBILJNO ZABRINUTA ZBOG TRAMPOVE ODLUKE: Zbog optužbi da Peking koči denuklearizaciju Koreje, uputili stroge poruke!
Foto: EPA / KCNA

otkazivanje posete pjongjangu

KINA OZBILJNO ZABRINUTA ZBOG TRAMPOVE ODLUKE: Zbog optužbi da Peking koči denuklearizaciju Koreje, uputili stroge poruke!

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazilo je danas "ozbiljnu zabrinutost" u vezi s američkim komentarima o Severnoj Koreji, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp otkazao putovanje šefa Stejt departmenta Majka Pompea u Pjongjang i delimično optužio Kinu za manjak napretka u pregovorima o denuklearizaciji.

U saopštenju se navodi da je uputilo "stroge predstavke" američkim zvaničnicima, kao i da će Kina nastaviti da igra pozitivnu ulogu u radu na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tramp je juče naložio državnom sekretaru SAD Pompeu da odloži put u Severnu Koreju zbog toga što se, kako smatra, denuklearizacija Korejskog poluostrva odvija previše sporo.

"Zatražio sam od državnog sekretara Majka Pompea da ne ide u Severnu Koreju sada, zato što osećam da nije učinjen dovoljan napredak kada je reč o denuklearizaciji Korejskog poluostrva", napisao je Tramp na Tviteru.

On je naveo da ne veruje da Kina, zbog zaoštravanja trgovinskih odnosa Vašingtona i Pekinga, pomaže u procesu denuklearizacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje je odluku Trampa da odloži put Pompea u Severnu Koreju nazvalo "preprekom" dijalogu, navodeći da je diplomatija najbitnija u rešavanju situacije sa Severom.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / KCNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track