SAD NAJAVILE NASTAVAK VOJNIH VEŽBI SA JUŽNOM KOREJOM: Suspenzija ukinuta zbog slabog napretka u denuklearizaciji Pjongjanga
Foto: Reuters

kraj primirja

SAD NAJAVILE NASTAVAK VOJNIH VEŽBI SA JUŽNOM KOREJOM: Suspenzija ukinuta zbog slabog napretka u denuklearizaciji Pjongjanga

Planeta -

Američki ministar odbrane Džejms Matis objavio je danas ukidanje suspenzije vojnih vežbi na Korejskom poluostrvu, donete kao "gest dobre volje" posle susreta predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una u junu.

"Kao što znate, doneli smo odluku o suspenziji najvažnijih vojnih vežbi kao gest dobre volje posle samita u Singapuru. Nemamo planove za suspenziju drugih manevara", rekao je Matis novinarima.

Pregovori o denuklearizaciji Severne Koreje ne daju mnogo rezultata, zbog čega je Tramp otkazao planiranu posetu državnog sekretara Majka Pompea Pjongjangu. Šef Pentagona nije naveo kada će vežbe biti nastavljene ali je rekao da će vojska konsultovati američke diplomate zadužene za pregovore s Pjongjangom pre donošenja odluke.

"Nećemo nastaviti s manevrima. Videćemo kako pregovori napreduju", izjavio je Matis.

Pentagon je u junu objavio da su glavne vojne vežbe sa Južnom Korejom "suspendovane na neodređeno vreme".

U Južnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja