IZNENADIO CELU ZEMLJU: Omiljeni ministar dao ostavku uživo u programu, za to nije znao ni predsednik! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

velika odluka

IZNENADIO CELU ZEMLJU: Omiljeni ministar dao ostavku uživo u programu, za to nije znao ni predsednik! (VIDEO)

Planeta -

Francuski ministar okoline Nikolas Ulo dao je ostavku uživo na radiju u dramatičnoj objavi koja je iznenadila čak i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Bivši televizijski voditelj i aktivista za zaštitu okoline rekao je da podnosi ostavku posle niza razočarenja u pokušajima dizanja svesti o klimatskim promenama i drugim pretnjama okolini.

Ulo je izjavio da se osećao “usamljeno” u vladi. “Odluka je donesena na licu mesta i za nju nije znala čak ni njegova supruga”, navodi se.

“Doneću najtežu odluku u svom životu. Odlučio sam da napustim vladu,” rekao je ministar u radijskom intervjuu.

On je rekao da to nije saopštio ni predsedniku Makronu, ni francuskom premijeru Eduardu Filipeu, jer je verovao da će oni hteti da ga razuvere.

On je inače popularan političar u Francuskoj i njegov odlazak bi mogao da predstavlja snažan udarac za Makrona, koji ima nisku popularnost.

Portparol vlade Bendžamin Grivo izjavio je da žali zbog Uloove ostavke. “Ne razumem zašto odlazi s ministarskog mesta kada je imao toliko uspeha u prvoj godini”, rekao je.

Ostavka dolazi dan nakon što je francuska vlada najavila fleksibilnije zabrane lova. ulo smatra da ga je ta odluka osvestila o moći lobista. Takođe je izjavio da je frustriran “malim koracima” u hvatanju u koštac s klimatskim promenama i činjenicom “da se ta tema uvek pomera na dno liste prioriteta”.

Međutim, ministar želi da njegova ostavka bude shvaćena kao zvono za uzbunu. “Nadam se da moj čin neće biti čin ostavke već mobilizacije,” rekao je.

Poznat kao reporter televizijskih emisija pustolovnog sadržaja, Ulo je decenijama vodio kampanju za zaštitu okoline. Makron je prvi predsednik koji je uspeo da uveri popularnog aktivistu da se pridruži vladi nakon što je Ulo odbio prethodne pozive Žaka Širaka, Nikole Sarkozija i Fransoa Olanda.

Kurir.rs/BBC Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track