SVE TAJNE PUTINOVE SUPERLIMUZINE:  Ruski predsednik nije tražio fensi dodatke, ali je insistirao na jednom detalju! (VIDEO)
Foto: Reuters

ČUDO OD AUTOMOBILA PREDSTAVLJENO NA SAJMU U MOSKVI

SVE TAJNE PUTINOVE SUPERLIMUZINE: Ruski predsednik nije tražio fensi dodatke, ali je insistirao na jednom detalju! (VIDEO)

Planeta -

U Rusiji je danas na sajmu automobila prikazana nova predsednička limuzina kojom se predsednik Rusije Vladimir Putin dovezao na inauguraciju u maju ove godine.

Putin se tom prilikom pojavio u novoj limuzini proizvođača "Aurus", umesto svog uobičajenog "Mercedesa" i tada ju je ruska javnost prvi put videla.

1 / 7 Foto: EPA

Glavni naručilac projekta "Kortež" Vladimir Putin, birajući sebi limuzinu "aurus", nije tražio dodatne detalje, već je, naprotiv, bio izuzetno zahtevan u vezi sa bezbednošću i kvalitetu automobila, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

"Kada govorimo o predsedniku, on je uglavnom priličan demokrata i najmanje pažnje pridaje na gluposti", rekao je Manturov, i dodao da se Putin bavio ozbiljnim pitanjima.

"Da automobil bude kvalitetan i da ga ne bude sramota da ga ponudi drugim svojim kolegama", objasnio je ministar.

Predsednik je 7. maja došao na inauguraciju u limuzini serije "Kortež", šef države ju je iskoristio za prevoz u Moskvi.

Kako je ranije rečeno u Saveznoj službi za zaštitu, planira se da auto-park predsednika proširi navedenim domaćim automobilima, a to zavisi od obima proizvodnje, pa za sada Putin u određenim slučajevima koristi automobile strane proizvodnje.

Projekat "Kortež" je porodica luksuznih automobila za najviše zvaničnike države. U njega spadaju limuzina, sedan, minivan i terenski automobil (koji će se pojaviti sledeće godine) izrađeni na jedinstvenoj modularnoj platformi.

U osnovi svih automobila biće modularna platforma. Ovo je novi trend i svi veći proizvođači automobila prešli su na ovu tehnologiju.

Projekat realizuje državni institut za automobile NAMI uz saradnju sa grupom "Solers" Vadima Švecova i stranih partnera.

Država je u ovaj projekat uložila 12,4 milijarde rubalja. U slobodnoj prodaji automobili porodice "Kortež" pojaviće se pod brendom "aurus" početkom sledeće godine. Njihova približna cena počinjaće od deset miliona rubalja.

Agencija dodaje da se Putin zalaže za domaću proizvodnju automobila.

Limuzina bi trebalo da nasledi one koje je proizvodio "ZIL" i kojima su se decenijama vozili sovjetski lideri.

Kuriri.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Reuters i EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track