VIJETNAM TRAŽI ODŠTETU OD MOĆNE KOMPANIJE: Otrov koji su prodavali američkoj vojsci ostavio je TRAJNE POSLEDICE, stanovništvo zbog njega DOBIJA RAK
Foto: Profimedia

zahtevaju da im plate kompenzaciju

VIJETNAM TRAŽI ODŠTETU OD MOĆNE KOMPANIJE: Otrov koji su prodavali američkoj vojsci ostavio je TRAJNE POSLEDICE, stanovništvo zbog njega DOBIJA RAK

Planeta -

Vijetnam je tražio da kompanija Monsanto plati kompenzaciju žrtvama agensa Oranž, kojim je ta kompanija snabdevala američku vojsku tokom Vijetnamskog rata.

Zahtev azijske zemlje stigao je posle naređenja Monsantu isplati 289 miliona dolara baštovanu koji je koristio herbicid Raundap, a koji je, kako je utvrđeno, doprineo razvoju njegovog kancera.

Agens Oranž je herbicid koji je američka vojska koristila u napadima na Viet Kong gerila borce, kako bi ih "ostavila" bez hrane.

Između 1961. i 1971, američka vojska je upotrebila oko 12 miliona galona te supstance na oko 30.000 milja površine južnog Vijetnama.

Dioksin, toksični elelment ovog agensa se povezuje sa zdravstvenim problemima kao što su defekti pri rođenju, kancer i druge smrtonosne bolesti.

Milioni i danas pate, a deformiteti se prenose na potomstvo žrtava koje su bilo izložene, uključujući Vijetnamce ali i Amerikance.

"Vlada je utvrđivala specifikacije agensa Oranž i utvrđivala kad, gde i kako je korišćen. Agent Oranž je proizveden samo za potrebe i korišćen od strane američke vlade", naveli su iz kompanije Monsanto.

Monsanto je osnovan u Sent Luisu u Mizuriju 1901. Od juna je u vlasništvu nemačkog Bajera.

Kurir.rs/Independent

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja