UKRAJINCI GA VEĆ 2 PUTA RANILI: Evo ko je bio Aleksandar Zaharčenko, lider samoproglašene DNR koji je brutalno likvidiran u TERORISTIČKOM NAPADU (VIDEO)
Foto: AP/Sergei Grits/File

stradao u atentatu

UKRAJINCI GA VEĆ 2 PUTA RANILI: Evo ko je bio Aleksandar Zaharčenko, lider samoproglašene DNR koji je brutalno likvidiran u TERORISTIČKOM NAPADU (VIDEO)

Planeta -

Ubijeni lider samoproglašene Donjecke narodne republike već u prvim danima posle državnog udara u Kijevu, maja 2014. godine, postavljen je za vojnog komandanta Donjecka.

Kasnije je postao zamenik ministra unutrašnjih poslova DNR. Obavljao je i funkciju premijera te samoproglašene republike, a 2. novembra 2014. godine izabran je za šefa DNR, posle ubedljive pobede na izborima sa osvojenih 75,5 odsto glasova. Zvanično je stupio na dužnost 4. novembra.

Zaharčenko je učestvovao i u borbama, a dva puta je bio ranjavan - najpre u ruku, u borbama kod Koževnje u julu 2014, a potom u nogu u borbama u Debaljcevu u februaru 2015. godine. Imao je čin general-majora DNR, a bio je nosilac više odlikovanja.

Aleksandar Zaharčenko je rođen je 26. juna 1976. godine u Donjecku. Po struci je bio elektromehaničar. Studirao je prava, a jedno vreme se bavio i preduzetništvom. Iza njega su ostali supruga Natalija i četvorica sinova.

Zaharčenko je ubijen u eksploziji u restoranu "Separ" u blizini svoje rezidencije. Iz administracije lidera DNR je saopšteno da je Aleksandar Zaharčenko poginuo u terorističkom napadu i da se okolnosti utvrđuju.

Izvor iz bezbednosnih struktura je rekao da je među ranjenima i ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev, koji je prevezen u bolnicu.

Ruski mediji podsećaju da su Donjecka i Luganska narodna republika

formirane posle državnog udara u Kijevu 2014. godine i da je ta teritorija često bila meta diverzija ukrajinskih specijalnih službi.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP/Sergei Grits/File

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja