BALKANCI ZAGUŠILI NEMAČKE KONZULATE: Pomagajte! Situacija je nemoguća, ne možemo da obradimo sve zahteve za radne vize!
Foto: printscreen NTV.de

zovu radnike, a birokratija kuka

BALKANCI ZAGUŠILI NEMAČKE KONZULATE: Pomagajte! Situacija je nemoguća, ne možemo da obradimo sve zahteve za radne vize!

Planeta -

Nemačka mora da učetvorostruči broj zaposlenih u konzularnim predstavništvima kako bi se prevazišao problem povećanog obima posla zbog sve većeg broja pristiglih zahteva za radne vize.

Nemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade sve zahteve za radne vize jer se njihov broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio.

„U prvoj polovini 2018. u šest zemalja zapadnog Balkana predato je 52.000 zahteva za radnim vizama što je dvostruko više nego u istom periodu 2015.“, javlja Špigel pozivajući se na interne spise Ministarstva vanjskih poslova.

„Broj zahteva za vizama uveliko je nadmašio kapacitete naših konzularnih predstavništava", stoji u internom dokumentu. Predloženo je i da se obrade zahteva prebace na institucije u Nemačkoj, poput kancelarije Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Izdavanje viza u inostranstvu ključni je instrument kontrole useljavanja od kojeg ne želimo da odstupimo", saopšteno je iz MUP.

Iz Ministarstva inostranih poslova poručuju da je na njihovu ustanovu pao preveliki teret otkako je Nemačka objavila da su joj neophodni stručnjaci iz inozemstva.

„Kritika na račun ministarstva je neopravdana. Ukoliko Nemačka želi da postane moderna useljenička zemlja mora da osigura odgovarajuće birokratske strukture i u samoj Nemačkoj“, rekao je državni sekretar MIP Mihael Rot.

Nemačka je 2016. Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju proglasila sigurnim zemljama čime su izgledi za sticanje prava na azil za građane ovih zemalja u Nemačkoj smanjeni na najmanju moguću meru.

Istovremeno je Nemačka olakšala pristup kvalifikovanim radnicima iz ovih zemalja svom tržištu rada.

Najviše radnih viza dosad je izdano za sektore građevinarstva, ugostiteljstva i nege osoba. Nemačkoj, prema procenama Savezne kancelarije za rad, nedostaje oko 800.000 stručnih radnika.

Kurir.rs/Špigl

Foto ilustracija NTV.de

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track