ERDOGAN HOĆE DA ZAOBIĐE DOLAR U TRGOVINI S MOSKVOM: Amerika se ponaša kao DIVLJI VUK, ne treba joj verovati
Foto: Reuters / Umit Bektas

reakcija na sankcije

ERDOGAN HOĆE DA ZAOBIĐE DOLAR U TRGOVINI S MOSKVOM: Amerika se ponaša kao DIVLJI VUK, ne treba joj verovati

Planeta -

Turska namerava da zaobiđe dolar u svojoj trgovinskoj razmeni s Rusijom, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je u obraćanju poslovnim ljudima u Biškeku, u Kirgiziji, optužio SAD da se ponašaju kao "divlji vuk" i rekao da im ne treba verovati.

Erdogan je rekao da je Ankara u pregovorima s Rusijom da dve zemlje isključe dolar u svojoj trgovinskoj razmeni, kao reakcija na ekonomske sankcije koje im je uveo Vašington.

Ankara planira da kupi ruski protivraketni sistem S-400, iako su SAD zapretile da će zbog toga blokirati isporuku borbenih aviona F-35 Turskoj, saveznici u NATO-u.

Turski predsednik je pre dva dana rekao da se Turska nada da će dobiti te ruske raketne sisteme "što je pre moguće".

Erdogan je danas rekao da njegova zemlja nema nameru bilo koga da pita za dozvolu za kupovinu odbrambenog raketnog sistema S-400 od Rusije.

"Mi smo napravili dogovor s Rusijom o S-400 i neki su zbog toga zabrinuti. Žao mi je, ali nećemo ni od koga tražiti dozvolu", rekao je Erdogan.

Turska lira je izgubila 40 odsto vrednosti u odnosu na dolar od početka godine.

Ruska rublja je pala na najniži nivo u poslednje dve godine posle uvođenja novih američkih sankcija Rusiji posle navodnog trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Moskva demantuje bilo kakvu umešanost u to trovanje.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja