MEKEJN IZ KOVČEGA ZADAO POSLEDNJI UDARAC TRAMPU I PUTINU: Želja mu je bila da jedan MLADI RUS bude na sahrani (FOTO)
Foto: EPA / Boris Pejovic

PECNUO IH I POSLE SMRTI

MEKEJN IZ KOVČEGA ZADAO POSLEDNJI UDARAC TRAMPU I PUTINU: Želja mu je bila da jedan MLADI RUS bude na sahrani (FOTO)

Planeta -

Čak i posle smrti Džon Mekejn uspeo je da žacne dvojicu svojih najvećih neprijatelja - Vladimira Putina i Donalda Trampa - tako što je među dostojanstvenicima koji su uneli njegov kovčeg u Nacionalnu katedralu u Vašingtonu bio ruski disident Vladimir Kara-Murza.

Izbor Kara-Murze, kome su dva puta otkazali organi zbog trovanja, očigledno je rezultat Mekejnove namere da pošalje poslednju poruku Putinu i Trampu, koga je u jeku istrage o saradnji predsednikovih saveznika s Moskvom u nastojanjima Rusije da se umeša u izbore 2016. kritikovao zbog preterano prijateljskih odnosa s ruskim liderom, piše Politiko.

foto: EPA

U aprilu prošle godine zajednički prijatelj preneo je Kara-Murzi poruku od Mekejna: senatoru je devet meseci ranije otkriven agresivan oblik tumora mozga i želi da mladi Rus nosi njegov kovčeg na sahrani.

"Ostao sam bez teksta i srce me je zabolelo. Umalo nisam zaplakao. Naravno, pristao sam, bila je to najtužnija čast koju možete da zamislite", rekao je Kara-Murza u utorak prošle nedelje.

foto: EPA

Kara-Murza (36), koji živi u Vašingtonu i Moskvi, zvanično je potpredsednik pokreta “Otvorena Rusija”. On je takođe predsednik Fondacije za slobodu "Boris Njemcov", koja je osnovana u čast lideru ruske opozicije, za koga se veruje da je ubijen 2015. Nezvanično, uz Mekejnovu pomoć, Kara-Murza je stekao ime možda najvećeg trna u oku Putina.

Kurir.rs/ Politiko

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track