Najnovije vesti

POSLEDNJA BITKA ZA SIRIJU BIĆE NAJKRVAVIJA: Rusi i Sirijci kreću na poslednje uporište pobunjenika! (FOTO)
Foto: EPA / Yahya Nemah

UOČI SAMITA

POSLEDNJA BITKA ZA SIRIJU BIĆE NAJKRVAVIJA: Rusi i Sirijci kreću na poslednje uporište pobunjenika! (FOTO)

Planeta

Nekoliko dana uoči samita o Siriji, sve je više znakova da će se u toj zemlji voditi krvave borbe, i to u regionu oko grada Idliba na severozapadu zemlje kao poslednjoj velikoj teritoriji na kojoj i dalje vladaju pobunjenici.

Među njima je najjači ogranak Al Kaide, Hajat Tahrir al-Šam (HTS) - bivši front Al-Nusra, navodi Dojče vele, ukazujući da je sirijska vlada tamo koncentrisala svoje trupe trupe i preti ofanzivom.

1 / 10 Foto: EPA / Atef Safsdi

Sirijska vojska, podseća se u analizi, već nedeljama povlači trupe ka Idlibu, a Turska je tamo takođe snažno prisutna i šalje dodatne trupe.

Asadova vlada, koju podržava Rusija i Iran, sada se spreman da zauzme oblast u kojoj se nalazi 700.000 boraca pobunjenika i blizu tri miliona ljudi, čak duplo više stanovnika nego u periodu pre rata.

Turska vojska, navodi se, ima dvanaest posmatračkih mesta u regionu Idliba i takođe je nastavila da pojačava svoje trupe, a prema obaveštenju u Službenom listu Turske, vlada u Ankari je pre dva dana miliciju HTS klasifikovala kao terorističku organizaciju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je najavila da su propali pregovori između Turske i Hajat Tahrir al-Šam o raspuštanju te terorističke grupe.

Prema podacima posrednika u UN u Siriji Stafana de Misture, ta grupa ima oko 10.000 boraca u Idlibu.

HTS je - prema sopstvenim navodima - raskinula veze sa Al Kaidom, ali je mnoge vlade i dalje smatraju njenim ogrankom u sirijskim granicama.

Prema pisanju sirijskih opozicionih medija, Turska je pregovorima navodno htela da spreči verovatni predstojeći napad sirijske vojske. Turska strahuje od novog velikog talasa izbeglica koji bi krenuli ka njenim granicima - u slučaju sirijske ofanzive, navodi nemačka medijska kuća, uz upozorenje da su, zbog skoro tri miliona civila u toj oblasti, humanitarne organizacije suočene s novom humanitarnom katastrofom.

U petak bi trebalo da se održi samit o Siriji na kojem će učestovati Rusija i Iran na strani vlade Bašara al-Asada - i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije.

Posmatraci očekuju da bi na tom samitu mogla da se odluči sudbina Idliba, regiona sa tri miliona ljudi, zaključuje DW.

Kurir.rs/ Tanjug/ DW

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...