TRAMPOV BIVŠI STRATEG SEJE PANIKU PO AUSTRALIJI: Bićete leglo populizma! Radnička klasa je besna, sprema vam se pobuna! (VIDEO)
Foto: AP

ZLOKOBNE PROCENE

TRAMPOV BIVŠI STRATEG SEJE PANIKU PO AUSTRALIJI: Bićete leglo populizma! Radnička klasa je besna, sprema vam se pobuna! (VIDEO)

Planeta -

SIDNEJ - Stiven Benon, bivši politički strateg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je u Evropi angažovan na okupljanju desnih populističkih snaga, posetio je Australiju i u intervjuu tamošnjoj državnoj televiziji Ej-Bi-Si iskritikovao "slabašan" stav australijskih vlasti prema "agresivnosti Kine" i predvideo apokaliptični scenario - pobunu blele radničke klase.

Benon se je Australiju nazvao "kanarincem u rudnom oknu" (koji ugine u slučaju pojave opasnog gasa), to jest slabašnom, i upozorio na posledice nesuprotstavljanja Kini.

"Kina posmatra SAD i Australiju na isti način. Oni misle da smo mi vazalne države", rekao je Benon, kog smatraju arhitektom Trampove predsedničke pobede. Benon kaže da je ključ Trampovog uspeha među radnicima i srednjom klasom Amerikanaca bilo upravo suprotstavljanje Kini.

"Elite u našoj zemlji (SAD), baš kao i elite u Australiji, tvrdile su da je uspon Kine neminovan. To je kao drugi zakon termodinamike. To je deo fizičkog svemira. A znate šta je Tramp rekao? 'Ja mislim da nije tako'", naveo je Benon.

On je takođe ocenio da je Australija zrela za revoluciju radničke klase.

"Postoji mnogo besa tamo i ja mislim da taj bes može da se zauzda. Australija će biti leglo populizma", kazao je Benon. Tezu da je ideologija ekonomskog nacionalizma rasistička odmah je odbacio.

"Beli radnici u ovoj zemlji nisu rasisti. Radnici u ovoj zemlji konačno ustaju za svoja prava. I nije važno koliko će liberlanih novinara doći ovde i reći 'o, to je samo šak fašista, šaka nacista, to je šaka rasista'. Ovaj pokret se neće zaustaviti", zaključio je Benon.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track