Najnovije vesti

PRE 2 GODINE SE POREDIO S HITLEROM, A EVO KAKO GA SADA NAZIVA: Duterte ovoga puta POTPUNO DRUGAČIJE iskomentarisao nacističkog lidera
Foto: EPA/Abir Sultan

zaokret

PRE 2 GODINE SE POREDIO S HITLEROM, A EVO KAKO GA SADA NAZIVA: Duterte ovoga puta POTPUNO DRUGAČIJE iskomentarisao nacističkog lidera

Planeta

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, koji je sebe svojevremeno poredio sa Adolfom Hitlerom, izjavio je tokom posete memorijalnom centru posvećenom holokaustu u Izraelu da je nacistički vođa bio lud i izrazio žaljenje zbog počinjenog genocida nad šest miliona Jevreja.

Njegov komentar u Jad Vašemu u Jerusalimu predstavlja dramatičan preokret, budući da je Duterte pre dve godine uporedio svoju kampanju protiv droge sa holokaustom, rekavši da bi bio srećan da poubija tri miliona zavisnika. Kasnije se izvinio.

Duterte, inače često optuživan za nepoštovanje ljudskih prava i poznat po nepristojnim ispadima, govorio je vrlo tiho i s puno poštovanja tokom svoje posete Jad Vašemu.

Rekao je da se holokaust nikada ne sme ponoviti i da "tiranima" nema mesta u modernom svetu.

"Ne mogu da zamislim zemlju koja sluša ludog lidera i ne bih mogao da zamislim da ljudsko biće ubija nevine, stare ljude, žene, decu. Nadam se da se to neće ponoviti", rekao je Duterte.

Dodao je da se iz istorije uvek može naučiti neka lekcija, kao i da tiranine i lidere koji pokazu neuračunljivost treba odmah odbaciti.

Izraelska vlada priredila je toplu dobrodošlicu za prvog filipinskog predsednika koji je posetio Izrael, uprkos kritikama da prihvata čoveka koji je poznat po kršenju ljudskih prava i smrtonosnom kažnjavanju dilera droge.

Tokom posete, trebalo bi da dođe do dogovora o prodaji oružja Filipinima, budući da je Izrael ranije pristao da proda puške filipinskoj policiji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu podsetio je na dugogodišnje prijateljstvo dve zemlje i dodao da su Filipini prihvatili jevrejske izbeglice posle Drugog svetskog rata, kao i da su jedina azijska nacija koja je glasala za osnivanje izraelske države.

Dodao je i da filipinske zdravstvene humanitarne organizacije pomažu starijim ljudima u Izraelu, uključujući i njegovog oca.

Duterte je tokom zajedničkog obraćanja rekao da dve zemlje dele istu strast prema miru i ljudima, kao i prema tome da ne dozvole korumpiranima, koji ne znaju ništa drugo do da ubiju i rasture, da razore njihovu zemlju.

Netanjahu radi na tome da pridobije nove saveznike u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, gde se mnoge zemlje godinama priklanjaju Palestincima, kako bi se smanjio broj anti-izraelskih glasova u Ujedinjenim nacijama.

Međutim, premijer je žestoko kritikovan jer je u dobrim odnosima sa Duterteom, bivšim državnim tužiocem čije su snage optužene da su ubile hiljade ljudi tokom borbe protiv narkotika.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/Abir Sultan

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...