MISTERIOZNI NESTANAK U NORVEŠKOJ, OTET ASANŽOV NAJBLIŽI SARADNIK? Napustio hotel i pošao kući i od tad mu se GUBI SVAKI TRAG
Foto: Reuters

nestao suosnivač vikiliksa

MISTERIOZNI NESTANAK U NORVEŠKOJ, OTET ASANŽOV NAJBLIŽI SARADNIK? Napustio hotel i pošao kući i od tad mu se GUBI SVAKI TRAG

Planeta -

Arjen Kamphojs je 20. avgusta napustio hotel u Bodeu kako bi krenuo kući za Amsterdam, ali mu se gubi svaki trag.

foto: Facebook

Arjen Kamphojs

Norveška policija istražuje nestanak Holanđanina Arjen Kamphojs (47), saradnika Džulijana Asanža i suosnivača Vikiliksa, koji je poslednji put viđen 20. avgusta kako napušta hotel u severnom norveškom gradu Bodeu.

Dva dana kasnije Kamphojs je trebalo da se vrati u Amsterdam, ali se nije ukrcao na avion.

Tajne depeše

Portal Vikiliks, koji je poznat širom sveta po objavljivanju tajnih diplomatskih depeša iz američkih ambasada širom sveta, obavestio je javnost o misterioznom nestanku Arjena Kamphojsa, što je pokrenulo brojne teorije zavere na društvenim mrežama. Iz Vikiliksa su naveli da je Kamphojs imao avionsku kartu iz Trondhajma za Amsterdam za 22. avgust.

DOBROVOLJAN EGZIL Džulijan Asanž, Australijanac, osnivač Vikiliksa, već šest godina je u dobrovoljnom egzilu u ambasadi Ekvadora u Londonu. On se sklonio plašeći se da će ga britanske vlasti isporučiti Švedskoj, gde je protiv njega podignuta optužnica za napad i silovanje. Asanž tvrdi da je slučaj montiran i da će ga švedske vlasti isporučiti SAD, gde je optužen za odavanje službenih tajni.

"Putovanje vozom između ova dva grada traje oko deset sati. On je mogao da nestane u Bodeu, vozu ili Trondhajmu", naveo je Vikiliks.

Kamphojs je pažnju na sebe skrenuo knjigom "Informatička bezbednost za novinare", u kojoj novinare savetuje kako da svoj rad zaštite od špijuna.

Tomi Beh, portparol policije, potvrdio je da je istraga pokrenuta i da nema nikakvih saznanja da se on možda negde krije:

"Istraga je pokrenuta i mi nećemo spekulisati o tome šta se Arjenu Kamphojsu možda dogodilo", rekao je on.

Možda se izgubio

Pokrenut je i internet sajt za prikupljanje informacija od osoba koje su ga poslednje videle:

"Arjen Kamphojs ima 47 godina, visok je 178 centimetara i normalne je građe. Obično nosi crnu odeću i crni ranac. Pasioniran je ljubitelj planinarenja", navodi se na sajtu.

Na portalima se spekuliše da se Ajren možda izgubio tokom izleta, ali i da je otet zbog svog delovanja.

Kurir.rs

Foto: Reuters, Fejsbuk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track