BODLJA MU JE PROŠLA KROZ GRUDI KAO KROZ PUTER: Jezivi detalji smrti koja je iznenadila ceo svet: UBOLA GA JE STOTINU PUTA! Gledao me je u oči i rekao da UMIRE...
Foto: Youtube

dvanaest godina od smrti lovca na krokodile

BODLJA MU JE PROŠLA KROZ GRUDI KAO KROZ PUTER: Jezivi detalji smrti koja je iznenadila ceo svet: UBOLA GA JE STOTINU PUTA! Gledao me je u oči i rekao da UMIRE...

Planeta -

Na današnji dan navršava se 12 godina od smrti Stiva Irvina - čuvenog Lovca na krokodile.

Irvin bio je jedan od najpoznatijih tv lica na planeti a slavu je stekao decenijskim bavljenjem životinjskim svetom.

Planetarnu popularnost je stekao putem televizijske serije "Lovac na krokodile" koju je snimao od 1991. pa sve do smrti.

Večiti dečak u duši, zaljubljenik u prirodu, Irvin je život posvetio proučavanju životinja, pre svega krokodila i zmija, a njegove dokumentarne emisije obezbedile su mu globalnu slavu.

Umro je u svojoj 44. godini posle napada raže.

Čovek koji je bio u skoro svakodnevnom kontaktu sa nekim od najopasnijih životinja na svetu stradao je od morskog bića koje ne pripada toj grupi.

Ali o tome ćemo nešto kasnije.

Prvo da vas podsetimo kako kako se sama nesreća dogodila.

foto: Youtube

Irvin i njegov snimatelj Džastin Lijons ronili su u blizini Kvinislanda u Australiji tog tragičnog dana.

Njih su dvojica snimali dokumentarnu seriju o najopasnijim životinjama u okeanu, kada je ogromna raža prišla Irvinu.

"Video sam kako ga je raža izbola stotinu puta Kada sam pomerio kameru video sam da je oko Stiva nastala velika lokva krvi".", ispričao je u jednom intervjuu Lijons.

Prema njegovim rečima bodlja je prošla je kroz Irvinove grudi kao kroz puter.

"Imao je povredu u predelu srca dugu oko 2,5 centimetara, a iz nje je liptela krv. Trpeo je veoma jake bolove. Raže imaju otrov u repu, i siguran sam da su bolovi bili nepodnošljivi”, rekao je Lajons i dodao

"Govorio sam mu da misli na svoju decu i da se drži. Tada me je smireno pogledao i rekao mi: "Umirem". To je bilo poslednje što je rekao".

Inače kada raža ubode, žrtva trpi nesnosne bolove.

Naime, jedan ronilac koji je imao tu nesreću da nagazi na ražu ispričao je jednom prilikom da ga je životinja ubola u nogu a da je bol koji je trajao više od šest časova posle toga bio je neverovatnog intenziteta.

Bio je kako kaže toliki da pet kapsula morfijuma koje je primio nisu mogle da ga neutrališu.

Da se sada vratimo na to koliko su raže opasne i koliko je za neke Irvinova smrt zaista splet nesrećnih okolnosti.

Prema nekim informacijama Irvin se našao iznad raže koja je kako se tvrdi bila duža od 2,5 metra i teška sigurno oko 100 kilograma.

foto: Youtube

Neki eksperti tvrde da je raža od Irvina posmilila da je reč o tigar-ajkuli i da je zato krenula u napad - tačnije, krenula da se odbrani.

Inače u svetu se za godinu dana dogodi između 20 i 30 ovakvih incidenata, a oni prema rečima stručnjaka šanse da se takav jedan icnident završi tragično je jedan prema milion.

U Australiji su do sada zabeležena tri ovakva slučaja, 1938, 1945. i 1988. godine.

Pojedini stručnjaci tvrde da je na celoj planeti bilo samo 17 smrti izazvanih na ovaj način.

7 STVARI KOJE (MOŽDA) NISTE ZNALI O RAŽAMA

1. Raže su zapravo ribe

Iako mnogima ne deluju tako, raže su zapravo ribe. Ima ih oko 200 vrsta.

2. U srodstvu sa ajkulama

Raže i ajkule pripadaju istoj grupi riba. Umesto kostiju u njihovom telu se nalaze hrskavice. Baš kao i ajkule i raže koriste senzore kako bi osetili električne signale koje emituje njihov plen. Ovi senzori se nalaze oko usta kompenzuju loše postavljene oči na telu životinje.

3. Ovde su dugo, dugo...

Fosilni zapisi pokazuju da raže datiraju još od pre 150 miliona godina. Do njihovih fosila je inače teško doći jer nemaju kosti, ali a nekad jedine dokaze o svom postojanju raže su ostvljaju zube.

4. Otrov kao anestetik

Iako je veoma bolan, otrov koji se nalazi u ražinom repu obično nije smrtonosan, osim ako žrtvu ne ubodu u grudi ili stomak. U drevnoj Grčkoj izvlačili su njen otrov kako bi ga tadašnji zubari koristili kao anestetik.

5. Umeju da budu poprilično velike

Neki primerci koji su uhvaćeni bili su dugački više od 4 metra i teški oko 350 kiolograma.

6. Nisu agresivne

Raže su može se reći miroljubive. Ne napadaju osim ako se ne osete da su ugrožene a to se obično događa kada ronilac pliva iznad ili ispred nje čime joj blokira put za beg. Jedan od sigurnijih načina da vas raža ubode je da stanete da nju u nekom plićaku.

7. Umeju da se dobro sakriju

Pazite kad ulazite u plićak jer kao što smo pomenuli možete nagaziti na ražu a onda obično sledi napad repom koji ima otrov o kome smo vam već govorili. Boja kože im je takva da kada se primire deluju skoro neprimetno - sve dok ne naiđe plen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track