JEZIVA PRAVILA SELA NA ANTARKTIKU: Samo ako vam izvade jedan organ možete da živite u ovom čileanskom mestu! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

nije za svakog

JEZIVA PRAVILA SELA NA ANTARKTIKU: Samo ako vam izvade jedan organ možete da živite u ovom čileanskom mestu! (VIDEO)

Planeta -

Vila las Estreljas je čileansko selo na Antarktiku. Reč je, zapravo, o istraživačkoj stanici i vojnoj bazi, udaljenoj 1.000 kilometara od prve veće bolnice, zbog čega je uvedeno pravilo da mogu da se dosele i žive samo oni koji su izvadili sleo crevo.

To pravilo važi za naučnike i vojna lica koja uglavnom naseljavaju ovu bazu, ali i njihove porodice. U Las Estreljesu ima svega nekoliko lekara, ali niko od njih nije hirurg i nema ko da radi hitne operacije.

Iz istog razloga ženama se ne preporučuje da zatrudne dok žive u bazi. Preko leta ovde živi oko 150 stanovnika, a zimi se ta brojka prepolovi. Kuće su napravljene u jarkim bojama kao kontrast sivom i tmurnom vremenu koje je ovde svakodnevna pojava.

Život na Antaktiku nije lak, a posebno zimi kada se temperature spuštaju na -50 stepeni Celzijusa zbog čega stanovnici nekad i po nekoliko nedelja ne smeju da izađu iz kuća.

Selo ima malu školu, poštu, banku, teretanu, čak i rusku pravoslavnu crkvu i prodavnicu suvenira. Zanimljivo je da postoji i hostel sa dvadesetak slobodnih mesta.

Komunikaciju s ostatkom sveta održavaju preko satelitskih telefona, a u školi postoji nekoliko računara s pristupom internetu.

Kurir.rs/Fokus.de

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track