ČITAV SVET SE PITA GDE JE KIM: Severnokorejski lider se primirio i SPREMA TAKTIKU za Trampa
Foto: AP / Susan Walsh Pool

nije viđen 2 nedelje

ČITAV SVET SE PITA GDE JE KIM: Severnokorejski lider se primirio i SPREMA TAKTIKU za Trampa

Planeta -

Poduži misteriozni nestanak iz javnosti severnokorejskog lidera Kim Džong-una izazvao je spekulacije da se krije dok smišlja kako da se izbori sa zahtevima američkog kolege Donalda Trampa za denuklearizaciju.

Kim je punio stranice medija tokom juna i avgusta, obilazeći fabrike širom Severne Koreje kako bi pojačao proizvodnju i prikazao poboljšanu infrastrukturu. Međutim, posmatrači su sada potvrdili da Kima nije bilo u javnosti već dve nedelje. On je poslednji put viđen u obilasku fabrike za proizvodnju medicinske opreme, kao i na sahrani bivšeg ministra odbrane Kima Jong-čuna – oba događaja su se odigrala 21. avgusta.

Severna Koreja će ove nedelje proslaviti 70. godina od svog osnivanja, a očekuje se da će se Kim pojaviti na ceremoniji kako bi održao govor.

Sumnja se da je severnokorejski lider trenutno zauzet razrađivanjem diplomatske strategije u vezi s pregovorima o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama, nakon što je u junu održan samit lidera dve zemlje u Singapuru. Samit je okončan nejasnim dogovorom da će se raditi na “kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva”, ali izgleda da nema mnogo napretka na tom planu.

Dok Pjongjang optužuje SAD da iznose “gangsterske” zahteve, Međunarodna agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju izvestila je da nema naznaka da je Severna Koreja obustavila svoj nuklearni program. Tramp je prošlog meseca naredio državnom sekretaru Majku Pompeu da otkaže put u Pjongjang upravo zbog nedostatka napretka na planu denuklearizacije.

Tramp je juče razgovarao telefonom oko 50 minuta sa južnokorejskim predsednikom Munom Džae-inom, uoči odlaska Munovih izaslanika u Pjongjang.

"Seul će nastojati da do kraja ove godine dovede do zajedničke deklaracije o okončanju Korejskog rata 1950-1953. sa Sjedinjenim Državama", istakao je Čung Jui-jong, šef južnokorejske nacionalne bezbednosne službe u Plavoj kući.

Neki mediji, međutim, prenose da su se predstavnici Južne Koreje sastali sa Kimom i predali mu pismo od Muna. Plava kuća u saopštenju navodi da je sastanak održan tokom jednodnevne posete delegacije Južne Koreje Pjongjangu i da je tema razgovora bila treći samit lidera dve Koreje, koji bi trebalo da bude održan ovog meseca.

Kurir.rs/Dejli star

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja