AMERIKA ŠALJE VOJNE TRUPE U NEMAČKU: Tramp je ljut na Berlin, ali šalje dodatnih 1.500 vojnika! Ojačava bezbednost NATO!
Foto: EPA / Zurab Kurtsikidze

pored prisutnih 30.000 vojnika

AMERIKA ŠALJE VOJNE TRUPE U NEMAČKU: Tramp je ljut na Berlin, ali šalje dodatnih 1.500 vojnika! Ojačava bezbednost NATO!

Planeta -

Sjedinjene Države koje već imaju više od 30.000 vojnika stacioniranih u Nemačkoj pojačaće svoje vojno prisustvo u toj zemlji uprkos kritikama predsednika SAD Donalda Trampa upućenih Berlinu, rekao je danas američki ambasador u toj zemlji.

Oko 1.500 dodatnih vojnika biće poslato u Nemačku do 2020. godine, rekao je Ričard Grenel u saopštenju.

Novi kontingent treba da "pojača bezbednost NATO i Evrope" dodao je on. Najava o slanju dodatnih trupa data je uprkos brojnim kritikama koje je od svog izbora Tramp uputio zemljama NATO, i posebno Nemačkoj, optužujući ih da nedovoljno plaćaju za odbranu i da se oslanjaju na SAD da osigura njihovu bezbednost.

foto: AP / Francois Mori

Dvadesetdevet zemalja članica Alijanse obavezale su se 2014. da će izdvojiti dva odsto svog BDP za rashode za odbranu do 2024. godine.

Međutim, petnaestak zemalja, među kojima su Nemačka, Kanada, Italija, Španija i Belgija, daleko su od tog cilja i izdvajale su manje od 1,4 odsto BDP-a za odbranu 2018. godine, što posebno ljuti američkog predsednika.

Neke zemlje su izjavile da ne mogu da održe obećanje do 2024. pozivajući se na budžetska ograničenja.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Zurab Kurtsikidze

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track