RUSKI NOĆNI LOVAC ZVER MEĐU HELIKOPTERIMA: Stručnjaci tvrde da je moćni Mi-28NM nadmašio američke apače! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

naoružan razornim raketama

RUSKI NOĆNI LOVAC ZVER MEĐU HELIKOPTERIMA: Stručnjaci tvrde da je moćni Mi-28NM nadmašio američke apače! (VIDEO)

Planeta -

Predstavnik ruske odbrambene kompanije “Rosteh” Anatolij Serdjukov izjavio je da je započeto ispitivanje najnovijeg borbenog helikoptera Mi-28NM poznatog kao "noćni lovac".

Vojni stručnjaci ističu da je "noćni lovac" bolji od američkih "apača", koje koristi NATO. Kako je rekao, prema ugovoru koji je potpisan prošle godine sa kompanijom “Helikopteri Rusije”, uskoro će Ministarstvu odbrane biti isporučeno ukupno tri takve letelice.

Helikopter Mi-28NM, poseduje radar sa opsegom od 360 stepeni i unapređeno naoružanje koje omogućava brže detektovanje cilja i njegovo preuzimanje od strane sistema za upravljanje vatrom.

"Rakete 'ataka' i 'hrizantema' su modernizovane tako što im je povećan domet i razorna moć i poboljšana detekcija ciljeva.

Postojeći sistem kontrole vatre će takođe biti prilagođen korišćenju ovih raketa" - rekao je glavni konstruktor Valerij Kašin.

"Najt hanter" će moći da koristi svoje novo oružje i danju i noću i u svim vremenskim uslovima. Na primer, modernizovanoj navođenoj protivtenkovskoj raketi "ataka" domet je sada povećan sa 6 na 8 kilometara.

Za razliku od svog prethodnika, Mi-28NM pilotu olakšava upravljanje i bolje je prilagođen za korišćenje ubojitih sredstava visoke preciznosti.

Prilikom izrade ovih helikoptera iskorišćena su iskustva iz borbene letelice Mi-28UB, a pojačana je i neprobojnost pilotske kabine, tako da je pilot zaštićen od bilo kakvog oružja kalibra do 20 milimetara.

Pored toga, ugrađen je najnoviji sistem za nišanjenje koji će ubrzati borbenu sposobnost helikoptera, kao i najnoviji navigacioni kompleks. Takođe, ugrađeni su i instrumenti koji će omogućiti pilotima da dobijaju daleko detaljniju sliku o teritoriji nad kojom lete, što će im omogućiti da brže reaguju na sve izazove u borbenim uslovima.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track