SUNOVRAT LEVICE I USPON DESNICE NA IZBORIMA U ŠVEDSKOJ: Levi blok vodi samo za dlaku, desni joj diše za vratom! Vođa opozicije traži da premijer ODE, on NI DA ČUJE! (VIDEO, FOTO)
Foto: EPA, Reuters

NAPETO!

SUNOVRAT LEVICE I USPON DESNICE NA IZBORIMA U ŠVEDSKOJ: Levi blok vodi samo za dlaku, desni joj diše za vratom! Vođa opozicije traži da premijer ODE, on NI DA ČUJE! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Parlamentarni izbori u Švedskoj završeni su tesnom i mlakom pobedom vladajućeg bloka levog centra, a Ulf Kristerson, lider Alijanse desnog centra, koja je doživela munjevit uspon, sada traži da socijaldemokratski premijer Stefan Leven i njegova vlada levog centra odu u istoriju.

"Ova vlada je istrčala svoju trku. Sada bi trebalo da podnese ostavku", rekao je Kristerson, inače lider Partije umerenih i kandidat Alijanse za premijera, u obraćanju na stranačkom skupu i dodao da je obezbedio mandat da formira novu vladu.

Leven, čija je partija levog centra zabeležila najgore izborne rezultate, glat je odbio Kristersonov poziv i poručio je da će ostati na toj funkciji, nakon što je njegova stranka levog centra zabeležila najgore izborne rezultate. Leven, koji je na čelo švedskih socijaldemokrata došao 2012, a premijer postao 2014, kaže da su rezultati izbora "još uvek nejasni", ali je priznao da bi formiranje naredne vlade moglo da potraje.

Švedski vladajući blok levog centra, koji je proteklih godina suvereno vladao i tukao desničare do nogu na izborima, sad je tek neznatnom je vođstvu nad Alijansom desnog centra, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila izborna komisija posle parlamentarnih izbora održanih u nedelju u Švedskoj.

Čak 17,6 odsto od 349 poslanička mandata u Rigsdagu, što bi bilo otprilike 14 mandata, pripalo je antiimigraciono nastrojenim Švedskim demokratama, kao što se i očekivalo, zbog čega su i blok desnog centra i vladajući blok levog centra ostali bez osvojene većine glasova.

Rezultati, dobijeni na osnovu prebrojavanja glasova u 4.800 od ukupno 6.004 izborna okruga, pokazuju da je vladajuća koalicija Socijaldemokratske partije i Zelene stranke, zajedno sa Levom partijom, osvojila 40,6 odsto glasova.

Opozicionom bloku Alijansa, sačinjenom od Partije umerenih, Hrišćansko-demokratske stranke, Centrističke partije i Liberalne partije, pripalo je 40,1 odsto glasova.

Ovi rezultati jesu delimični, ali finalni se neće mnogo razlikovati, smatraju agencije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track