MALA KRISTIN NAJMLAĐA JE ŽRTVA TERORISTIČKOG NAPADA 11. SEPTEMBRA: Imala je samo dve godine i beskrajno se radovala prvom letu avionom, ali DŽIHADISTI NISU IMALI MILOSTI! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

17. godišnjica

MALA KRISTIN NAJMLAĐA JE ŽRTVA TERORISTIČKOG NAPADA 11. SEPTEMBRA: Imala je samo dve godine i beskrajno se radovala prvom letu avionom, ali DŽIHADISTI NISU IMALI MILOSTI! (VIDEO)

Planeta -

Bilo je oko 9 sati tog 11. septembra 2001, a Li Hanson (68) je razgovarao mobilnim sa svojim sinom Piterom. "Televizor nam je bio upaljen...", prisećao se Hanson trenutka kad su on i supruga, zahvaljujući pozivu sina, shvatili šta se događa i pre nego što su videli vesti.

Sin je Piter Hanson (32) bio je sa tri godine starijom suprugom Su Kim i dvogodišnjom Kristin Li Hanson na njenom prvom letu avionom za Los Anđeles. Dok su razgovarali odednom je Piter rekao : 'O moj Bože. O moj Bože. O moj Bože.' Mislim da sam začuo ženu kako je zavrištala i, onda, više ništa", opisao je Li Hanson šta je čuo na mobilnom 11. septembra 2001. u 9.03 sati, istovremeno gledajući kako se "boing 767-222" u punoj brzini zabija u južni toranj Svetskog trgovačkog centra u Njujorku.

Veliki putnički avion je uletio ravno u zgradu. Li Hanson je znao da se u njemu nalaze njegov sin, snaja i unučica, inače najmlađa žrtva od njih skoro 3000 koji su pobijeni u terorističkim napadima toga dana. Porodica njegovog sina živela je u gradiću Grotonu u Masačusetsu. Piterov život se promenio 1993. kada je upoznao svoju buduću suprugu.

Su Kim je u to vreme pripremala doktorat iz mikrobiologije, Piter je sasvim promijenio svoj životni hipijevski stil, zaposlio se u kompaniji za trgovinu softverom... Život nije mogao biti lepši kada im se 1999. rodila ćerkica. Bila je godina zeca i od bake Junek, Piterove majka, dobila je plišanog zeca koji joj je bio omiljena igračka.

"Ona je bila najslađa devojčica na svetu. Ona je bila samo otelotvorenje ljubavi", opisivao ju je deda. Imala je sreću da su joj i ded i baka bili novopečeni penzioneri i imali vremena za nju, a i energije da se igraju sa njom.

Su Kim je živela u Južnoj Koreji do svoje šeste godine, a otada sve dok nije upoznala Pitera, odrastala i jurila karijeru u Los Anđelesu. Peteru je posao išao dobro. Jedino što je često morao da putuje kako je napredovao. Tako je jednog dana smislio savršeni plan, da spoji ugodno sa korisnim. Svoj poslovni put je pretvorio u prvo putovanje svoje devojčice.

Putovaće u Los Anđeles, što znači da će mala Kristin po prvi put leteti avionom i videti i svog dedu, odnosno tatu svoje mame. Planirali su i da posete Diznilend. Ko zna kakve stotine čudesa je još očekivala da vidi mala Kristin i sanjala o njima u svojoj sobi, obloženoj tapetama sa lavovima, žirafama... Uglavnom, došao je i taj 11. septembar.

Roditelji su je probudili u zoru i svi troje su se zaputili na aerodrom, pa u taj ogromni avion... Međutim, u taj isti avion tog jutra oko 7.20 ukrcala su se i dvojica mladih putnika iz UAE i trojica Saudijaca. U avion koji je primao 168 putnika, bilo je tog dana samo 56 putnika uključujući i petoricu, kako će se ispostaviti, pripadnika Al Kaide, organizacije Osame bin Ladena.

Mala Kristin je sedela između svojih roditelja gledala kako avion kreće prema uzletnoj stazi i ushićeno rekla kako je super kada su bili visoko u vazduhu. Danas se procenjuje da su otmičari izboli jednog od stuarda i preuzeli avion između 8.42 i 8.46 sati. Bilo je to samo nekoliko trenutaka pre nego što će se avion Amerikan erlajnza na letu 11 zabiti u severni toranj Svetskog trgovačkog centra.

Kad je Piter nazvao svog oca mobilnim, zvučao je vrlo mirno, devojčica nije plakala. Rekao je da im je avion otet, da je stuard ubijen, a onda su prekinuli razgovor. Kad je nazvao drugi put, bilo je očito da je otmičar već preuzeo komande u pilotskoj kabini. Svom ocu je ispričao da se avion tako trese i poskakuje na 10.000 metara visine, da su neki od putnika počeli da povraćaju.

"Mislim da nameravaju da našim avionom udare u neku zgradu... Ne brini, tata. Ako se to dogodi, biće to brzo." Lako moguće da je Piter Hanson sve vreme s ocem razgovarao polako kako ne bi preplašio ćerku pored sebe, kako ga ne bi čula i shvatila što se događa. Bili su nad Menhetnom kad je Pieter video da iz jedne kule Bliznakinje suklja dim i da punom brzinom jure prema drugom neboderu.

"Uzeli su nam naše snove, oteli su nam budućnost", svedočio je posle pred komisijom koja je istraživala nesreću Li Hanson. Prisećao se kako je kasnije kada su istražitelji prikupljali ostatke žrtava i tražili nešto za identifikaciju, otišao do kuće u kojoj je živela njegova unučica, sin i snaja, kako bi iz kupatila uzeo pokupio kosu s četki za kosu i zubne četkice za DNK analizu.

Nekoliko godina kasnije, posle osnivanja Memorijalnog muzeja 11/9, on i njegova supruga donirali su dva eksponata u spomen na svoju unuku koja bi danas imala 19 godina; zeca Piterai crvenog Tteletabisa Poa.

Kurir.rs/Express.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track