Najnovije vesti

PUTIN PODIGAO SILU! POČELE NAJVEĆE VOJNE VEŽBE U ISTORIJI RUSIJE: 300.000 vojnika u akciji! (VIDEO)
Foto: EPA

TRESE SE ISTOK

PUTIN PODIGAO SILU! POČELE NAJVEĆE VOJNE VEŽBE U ISTORIJI RUSIJE: 300.000 vojnika u akciji! (VIDEO)

Planeta

Najveće vojne vežbe u savremenoj istoriji Rusije, "Istok 2018", počele su na Dalekom istoku, saopštilo je Odeljenje za informacije i masovne komunikacije Ministarstva odbrane Rusije. Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se nakon vojnih vežni sa kineskim kolegom Si Đinpingom u Vladivodstoku, tokom kojeg će potpisati nekoliko sporazuma.

"Istok 2018" će se održati od 11. do 17. septembra pod rukovodstvom ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua na Dalekom istoku i u pripadajućim vodama Tihog okeana. Manevri će biti najveći u poslednjih 37 godina i u njima će učestvovati skoro 300.000 vojnika, više od hiljadu aviona, helikoptera i bespilotnih letilica, do 36.000 oklopnih vozila, do 80 brodova i brodova za podršku. U jednoj fazi u njima će učestvovati i jedinice iz Kine i Mongolije.

Tokom vojnih vežbi biće odrađena primena vojnih grupa u interesu osiguravanja bezbednosti Rusije. Glavni cilj manevara je provera spremnosti organa vojne uprave u planiranju i sprovođenju pregrupisavanja trupa na udaljene lokacije, organizovanje saradnje između kopnenih grupa i pomorskih snaga, a komandanti i štabovi će dobiti praksu i usavršiti svoje veštine vođenja trupa.

Vojne vežbe će se odvijati u dve faze: u prvoj fazi će na Dalekom istoku biti raspoređene trupe, a mornarička grupa će se povećati u severnoj i dalekoistočnoj morskoj zoni. U drugoj fazi će komandanti i štabovi odraditi upravljanje kombinovanim grupama trupa sa praktičnom primenom odbrambenih i ofanzivnih dejstava.

 

Osnovni vojni manevri održaće se na poligonima Istočnog vojnog okruga "Cugol", "Bamburovo", "Radigino", "Uspenovski" i "Bikinski", kao i na poligonima avijacije i PVO "Litovko", "Novoseljsko", "Telemba" i "Buhta Ana", u vodama Beringovog i Ohotskog mora, Avačinskog i Kronockog zaliva. Na poligonu "Cugol" u zajedničkim praktičnim dejstvima će učestvovati i kineski vojnici.

 

U manevrima će učestvovati organi vojne uprave, jedinice Istočnog i Centralnog vojnog okruga, snage Severne flote, jedinice vazdušno-desantnih snaga i vojno-transportne avijacije vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

 

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...